Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Берлускони с отсрочка от 2 седмици за оставката си

Италианският премиер Силвио Берлускони смята да подаде оставка, след като парламентът приеме мерките и реформите, обещани от Рим на Брюксел, предаде Ройтерс.Вчера Берлускони спечели парламентарното гласуване за бюджета, но загуби мнозинството в Камарата на депутатите. Той получи одобрение за ратификацията на бюджетната равносметка на правителството за 2010 година, тъй като опозицията се въздържа, но бе подкрепен само от 308 депутати – доста по-малко от необходимите 316, за да има мнозинство.Веднага след гласуването премиерът отиде на разговори с президента Джорджо Наполитано, в резултат на които се стигна до решението за оставката.

Антикризисните мерки се обсъждат в Комисията по бюджета към италианския Сенат. Предполага се, че за тяхното оформяне и за приемането им от парламента ще са необходими около 15 дни, след което Берлускони ще подаде оставка.Гласуването в италианския парламент на новите сурови мерки на икономии се очаква да стане факт на 11 ноември.

Италианският премиер е доминираща фигура в италианската политика от десетилетия. Изтърпял е повече oт 50 вота на доверие.“Обещанието“ на Берлускони да подаде оставка след този ключов вот стана факт и с помощта на самите финансовите пазари.Вчерашната новина за вота доведе до нови агресивни разпродажби на италианските дългови книжа, като лихвата по десетгодишните книжа удари нов 14-годишен връх в 6.79%, а 5-годишните CDS (Credit Default swaps) на Италия скочиха до рекорден връх от цели 526 базисни пункта (т.е. 526 хил.евро като гаранция/застраховка за 10 млн. евро нов петгодишен дълг на Италия).

Така лихвите по италианските книжа наближиха опасната граница от 7%, при която преди около две години се наложи ЕС и МВФ да прибегнат до спасяващата финансова помощ за Гърция.Нива на лихвите по италианските дългови книжа към 6.7%-6.8% означава, че Италия вече не може да финансира нормално своя дълг от капиталовите и дългови пазари.Но въпреки сигналите от страна на Берлускони, че до дни ще подаде оставка, все още остава много неяснота относно този евентуален акт от негова страна. Дори той да се оттегли това няма автоматично да реши много тежките дългови проблеми на Италия.

Дори Берлускони действително да подаде оставка, все още има много неяснота относно бъдещия кабинет на Италия, като пред президента на страната Наполитано ще стоят три опции.На първо място той може да поиска да се формира ново дясно-център правителство подобно на настоящото с нов премиер. Това ще изглежда доста проблемно с оглед разрива между партията на Свободата на Берлускони и партията Северна Лига на Умберто Босси. Основният коалиционен партньор на Берлускони в последните дни също оказа натиск върху премиерът да подаде своята оставка.

Наполитано може да проведе консултации с всички основни парламентарни групи за формиране на правителство на националното съгласие с нов премиер в лицето на някои известен технократ, като това правителство да проведе тежките реформи и сурови мерки на икономии изисквания от ЕС и Еврозоната и обещани от досегашния премиер Берлускони.Ако преговорите за ново правителство се провалят, президентът ще трябва да насрочи извънредни парламентарни избори в Италия, които най-вероятно да се проведат до два месеца. Този вариант на политическа криза и предсрочни избори изглежда негативен за финансовите пазари, тъй като ще забави прилагането на така нужните реформи в страната.

news.bg