Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Туризмът – големият губещ от Олимпиадата в Лондон?

Кметът на Лондон обеща, че Олимпийските игри през 2012 г. ще бъдат „нещо добро за града и за туристическия сектор“. Представители на самия сектор обаче предупреждават, че британската столица се изправя пред срив на посещаемостта, тъй като заявените и ваканционни посещения, и бизнес пътувания бележат рязък спад.Джонатан Калоу, управляващ директор на туристическата компания Incentive World Travel, казва пред Reuters, че е следил поведението на туристите през последните пет Олимпиади. По негово мнение и обикновените туристи, и пътуващите по работа избягват тълпите, спортните фенове и неудобствата, свързани със струпването на много хора на едно място.

Освен това самите туристически агенции съветват клиентите си да избягват Лондон по време на Игрите, тъй като цените са надути, а и свободните стаи в хотелите са малко.Олимпиадата в британската столица ще се проведе от 27 юли до 12 август догодина, но трудностите за туристическата индустрия започват преди този период. Някои големи туроператори, сред които например американската фирма Tauck Travel, са отменили всички пътувания до Обединеното кралство за времето от средата на юли до края на август.

И индивидуалните посетители, и агенциите се оплакват, че с изтеглянето на предлагане от пазара на толкова много стаи – особено в 4- и 5-звездните хотели – останалите наличности вече се показват като заети или са на изключително високи цени.Представителите на бранша очакват, че с наближаването на спортната проява обявяваните цени на стаите ще започнат рязко да падат, тъй като интерес липсва и ще продължи да липсва, а хотелиерите най-вероятно ще изпаднат в паника. Според шефове на агенции стаите са били изкупени на едро с голяма отстъпка от сайтове като Groupon и Travelzoo.

Гърция и Игрите там през 2004 г. се сочи за добър пример за погрешна преценка на интереса и резервациите и за това за какво са готови да платят хората. Подчертава се, че е погрешен методът изкуствено да се вдигат цените, тъй като спортните събития в нормалния вариант биха донесли достатъчно много приходи сами по себе си и дали дългосрочен тласък на британската икономика.Марк Ди-Торо от компанията VisitBritain посочва: „Лондон 2012 е уникална възможност за налагане на образа на Обединеното кралство като туристическа дестинация, показвайки най-доброто, което британците могат да предложат, и създавайки силни условия за туризъм за години напред“. А се оказва, че неправилното отношение на сектора може да провали тази възможност.

inews.bg