Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Шистовият газ сочен за печеливша алтернатива, но точни цифри още няма

Все още не може да се каже с абсолютна точност колко пари може да спечели България от добива на шистов газ. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на форума „Шистовият газ – енергийна алтернатива или заплаха за околната среда?“, съобщава econ.bg.

Близък пример за промишлен добив на шистов газ е Полша, където 75% от населението одобрява дейността. Там вече има добив на суровината, като се очаква цената му да бъде 275 долара за 1000 кубични метра. В САЩ пък себестойността на добива на шистов газ е между 140 и 250 долара на 1000 кубични метра. „Сами виждате каква е разликата между 275 долара и 470 долара, което е средно претеглената цена на вноса на природен газ в България през четвъртото тримесечие на тази година“, коментира Трайков.У нас страховете от добива на шистов газ се подклаждат „с лъжи и манипулации“, смята Трайков. Той счита, че „екологичният риск при сондиране или добив на шистов газ трябва да бъде минимален, поправим и управляем“. Технологията „идравличен удар“ (fracking) се ползва вече 60 години и при правилното ? прилагане това не води до опасност за околната среда, каза Трайков. Министърът обърна внимание, че България има едно от най-строгите екологични законодателства в Европа и няма причина да се смята, че може да има компромиси по отношение проучването и добив на шистовия газ.

Същевременно министърът на околната среда и водите Нона Караджова, която взе участие във форума, сподели, че в нашето законодателство не се изисква Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) при издаването на лиценз за проучване и добив на шистов газ на българска територия. Министър Караджова каза, че България ще поиска от Европейската комисия разширено тълкуване на европейското право в областта на защитата на околната среда по въпроса. В случай че според правото на ЕС трябва да има изискване за ОВОС при даването на лиценз за проучване и добив на шистов газ, още през декември ще бъде направена промяна в Закона за околната среда в тази насока.За момента в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не са постъпвали искания за проучвания на шистов газ в Североизточна България, каза министърът на околната среда и водите. Тя отговори на този въпрос, тъй като според Гражданска коалиция срещу добива на шистов газ в момента в село Рогозино, община Генерал Тошево, тайно се подготвя добив на шистов, вместо обикновен газ.

inews.bg