Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Арктическият лед може да се стопи още през 2015 г.

Британският климатолог проф. Питър Уадамс от Университета в Кеймбридж и част от най-големите експерти по океанология във Великобритания твърдят, че има голяма вероятност арктическите ледове да се стопят напълно до 2015 г, съобщава британският вестник The Telegraph.Макар че ледът ще се появява всяка зима след това, неговото отсъствие в средата на лятото ще лиши полярните мечки от ловните им полета, което може да доведе до тяхното изчезване, смята Уадамс.

Огромната маса от морски лед между Северна Русия, Канада и Гренландия се топи все повече през последните години и към момента е достигнала исторически минимум от едва 1,5 млн. кв. км.Повечето климатични модели, включително и този на Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC) проследява намаляването на леда през последните години и предрича скоростта, с която положението ще се влошава в бъдеще. Нито един от тях обаче не е толкова екстремен като защитаваният от Уадамс вариант. Така например моделът на IPCC предвижда, че ледът ще остане до 2030 г., което според учения е нереалистично дълъг срок.

Според Уадамс тези модели са неточни, тъй като не отчитат всъщност колко бързо климатичните промени водят до изтъняването на леда. Неговите предположения са базирани върху силно оспорвания модел на климатолога д-р Веслав Масловски от американското Военноморско училище за следдипломна квалификация. Според него останалите модели са прекалено оптимистични, тъй като до пълното разтапяне на леда ни делят само още четири години.

inews.bg