Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Последното слънчево изригване няма да е опасно за Земята

Слънчевото изригване, което ще достигне до Земята утре (12 ноември), няма да застраши планетата с опасни магнитни бури, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.Явлението няма да представлява заплаха и през следващите дни, въпреки появилите се в медиите опасения, че то идва след мощното изригване на 3 ноември. Прогнозата е на руски специалисти по физика на Слънцето и атмосферата.

„На 9 ноември в 17:30 часа московско време на Слънцето беше регистрирано изригване, съпроводено с рентгеново излъчване с малка интензивност – от среден клас „М“ , заяви директорът на Института по приложна геофизика Владимир Лапшин.

Наистина, подобно изхвърляне на слънчево вещество към Земята често предизвиква магнитни бури. Но в случая става дума за не толкова голямо и засягащо планетата ни изригване. Ето защо не очакваме силна магнитна буря на Земята на 12 ноември и след това“, допълни Лапшин.

Предишните опасения в медиите се появиха, след като в нощта на 3-ти срещу 4-ти ноември беше регистрирано мощно слънчево изригване, съпроводено с рентгеново лъчение от клас „Х-2“. Това е една от най-високите степени на „слънчевия гняв“ и нашата планета би могла да попадне под опасен обстрел на нови изригвания.

inews.bg