Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Книги за хора с българско самосъзнание в Северна Гърция

Сдружението „Родопски хайдути“ започва акция за набиране на български книги, които да бъдат дарени на хората с българско самосъзнание, живеещи в Северна Гърция, съобщиха от ръководството на организацията. Кампанията за събиране на българска историческа и художествена литература се организира в София, Пловдив, Смолян, Златоград и в други градове из страната.

„Родопски хайдути“ е създадено като сдружение през 2009 г. от група родопчани от различни райони в страната, обединени от идеята да съхраняват и продължават родопските традиции. И до ден-днешен от другата страна на южната ни граница има родопчани, които са запазили езика, бита и културата си. Това се посочва в публикуван призив на „Родопски хайдути“ по повод на кампанията за набиране на български книги.

От сдружението допълват, че в пограничните родопски села може да се чуе един от най-запазените и автентични диалекти. „Години наред гръцката държава се опитва да не позволи комуникацията между родопчаните от двете страни на синора, но членството ни в Европейския съюз спомогна за премахване на тази пречка“, се посочва в призива на „Родопски хайдути“.

Инициаторите за събиране на дарението обясняват, че кампанията ще продължи до януари 2012 г., след което книгите ще бъдат предоставени „по подходящ начин и в подходящо време на хората с българско самосъзнание, живеещи в днешната Северна Гърция“. Сред инициативите на сдружение „Родопски хайдути“ са първо хайдушко сборище и хайдушки поход. Облечени в автентични родопски носии, последователи на „Родопски хайдути“ преминаха през септември по стъпките някогашните родопски войводи в четиридневен хайдушки поход из Родопите.

dnes.bg