Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

11,4% спад в продажбите на персонални компютри в Западна Европа

Продажбите на персонални компютри в Западна Европа са се понижили с 11,4% през третото тримесечие до 14,8 млн. броя, съобщиха от компанията за проучване на технологичния пазар Gartner, цитирани от ВВС.Особено тежко е засегнат пазарът на мобилни компютри, като там спадът е от 12,6% с основна заслуга на продажбите на минилаптопи, регистрирали понижение от 40%.

Най-голям е спадът в сегмента на потребителите – 18,8% на годишна база.Лидер в сектора на персоналните компютри продължава да е Hewlett-Packard с дял от 22,7%.Във Великобритания спадът е от 11% при нарастващата конкуренция на таблетите.„Резултатите през третото тримесечие на 2011 г. са неприятни за компютърната индустрия, тъй като третото тримесечие е силно от потребителска гледна точка заради продажбите в началото на училищната година“, заяви Майке Ешерих, анализатор в Gartner.

„Делът на минилаптопите продължава да намалява, което допринася за слабостта на годишна база. Нещо повече, потребителския пазар на персонални компютри в Западна Европа остава по същество слаб, като потребителското доверие е постоянно разтърсвано от икономическите проблеми, разпространени в по-голямата част от региона“, добави той.

investor.bg