Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Центърът привлича най-много купувачи на апартаменти в София

Централните градски части на София водят в класацията на най-предпочитаните райони за покупка на жилище в столицата. 11.5% от търсенето на апартаменти през тази година е насочено към центъра на града. Кв. Банишора и кв. Борово допълват челната тройка съответно с 10% и 6%, сочи проучване на агенцията за недвижими Arco Real Estate.Най-търсени са апартаментите между 80 и 120 кв.м. като близо 46% от купувачите са се ориентирали към тях. По-малките апартаменти между 50 и 80 кв.м. формират другата голяма част от търсенето с почти 31% дял. Статистиката показва, че най-малко интерес има към маломерни апартаменти с площ под 50 кв.м.

Данните за реализираните продажби през периода от своя страна показват, че най-много сделки са сключени с имоти между 50 и 80 кв.м. Те представляват 40% от всички продажби, следвани от по-големите апартаменти между 80 и 120 кв.м., с дял 28% съответно.Малките апартаменти под 50 кв.м. са най-рядко предмет на сделка и представляват малко под 12% от реализираните от компанията продажби.

„Данните разкриват, че купувачите започват своето търсене с намерението да закупят по-голям имот, но за да се стигне до сделка се налага в много случаи да преразгледат своите приоритети и желания и реално продажбите на по-малки апартаменти преобладават.” – коментира Евгени Василев, управител на Arco Real Estate.Най-голяма част от хората, които търсят жилище под наем тази година предпочитат кв. Дървеница. 14% от постъпилите запитвания с Arco Real Estate са за апартаменти в този район. В класацията следват още кв. Оборище и кв. Дианабад със съответно 9% и 7%.

За разлика от купувачите, наемателите търсят по-малки апартаменти като 68% се интересуват от жилища с площ между 50 и 80 кв.м., 19% имат нужда от по-голям апартамент между 80 и 120 кв.м. и едва 10% от боксониера или гарсониера с площ под 50 кв.м. От реално сключените сделки 60% са за апартаменти с площ между 50 и 80 кв.м., сочат данните на Arco Real Estate.

profit.bg