Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Шведската църква привлича младите с техно музика

Миналия петък църква в Стокхолм, Швеция, се превърна в дискотека от 90-те години на миналия век в опит да привлече младите хора към религията.Вместо да слушат проповеди и да се молят тихо, събралите се в църквата „Вси Светии“ размятаха ръце във въздуха и следваха танцовите стъпки на техното по време на втората по рода си „техно меса“, организирана от шведската църква.

Специалните осветителни инсталации, техно озвучаването и тълпата от танцуващи хора направиха мястото да прилича повече на клуб, отколкото на място за поклонение, но свещениците от лутеранската църква са убедени, че това е просто един успешен начин да се проповядва и ходенето на църква да се направи интересно за младите хора.Първата „техно меса“ беше организирана през април и въпреки че по принцип по време на неделните служби някои от пейките в църквата остават празни, на тази меса се е наложило да връщат хора поради липса на място.

За силно религиозните хора идеята за техно музика в църквата определено звучи прекалено, но църквата в Швеция не се ръководи от същите правила, както католическата църква, посочва в. Huffington Post.През последните 50 години тя е все по-прогресивна, позволява на жените да стават свещеници и дори ръкоположи гей епископ. Необичайната „техно меса“ се възприема просто като следващата стъпка в развитието на църквата.

Все пак много хора са убедени, че има достатъчно места за забавления в Швеция и, че църквата трябва да остане място за тих контакт с духовността.През последните 10 години членство в лутеранската църква в Швеция е паднало на 13%, а присъствието на неделните проповеди през миналата година – с 50% на 4,6 милиона посещения.

inews.bg