Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Младите ни математици спечелиха златни медали в Непал

Учениците на Софийската математическа гимназия спечелиха златни отличия в международното състезание AITMO, което се провежда в Непал. В престижната международна надпревара по точната наука, са участвали отбори от СМГ, Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) и Природо-математическата гимназия в Бургас.

Те се състезаваха от 14 до 18 ноември в Непал заедно с 34 други състави от Азия, Африка и Европа. Възпитаниците на столичната гимназия са спечелили златни медали в индивидуалното класиране в група „Б“, съобщиха от Съюза на математиците, цитирани от БТА.България може да се похвали с единствения участник в състезанието, спечелил максимума от 120 точки – Емилиян Рангачев. От 136-те състезатели двама от тримата участници с трицифрен резултат са българските представители. Груповите резултати отреждат на СМГ второ място с 305 точки, като пред нашите млади математици, е класиран само отборът на Тайланд с 3010 точки.

Достойно представяне отбелязват и младежите от НПМГ в индивидуалното класиране е с два сребърни и с един бронзов медал, а в груповото подреждане е на трето място със 190 точки. Възпитаниците на бургаската Природо-математическа гимназия са с един сребърен и с три бронзови медали, спечелени в индивидуалната надпревара. Младите математици се завръщат в страната днес след обяд.

inews.bg