Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

По-малко са плодовете и зеленчуците в менюто на детските градини отчете проверка

923 нарушения на Наредбата за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години са открили инспекторите от регионалните здравни инспекции. Това показват данните от приключилата тематична проверка, направена от 15 септември до 15 октомври в 2260 детски заведения в цялата страна.Най-често срещаните нарушения са свързани с осигуряването на минималния ежедневен прием на плодове, зеленчуци и млечни продукти, недостатъчно количество или липса в менюто на пълнозърнести продукти, липсата на пресен плод за подкрепителна закуска.

Като пропуски в менюто на децата са посочени предлагането на колбаси като основно ястие, употребата на плодови млека и конфитюри със завишено съдържание на захари и плодови съставки. Не навсякъде в детските заведения е осигурен задължителния седмичен прием на риба, като също се допуска предлагане на пържени храни.Вместо 100% натурални сокове от плодове се предлагат плодови напитки със съдържание на захари и добавки, на места в менюто се включват продукти с добавени растителни мазнини. Констатирани са детски заведения, които не спазват препоръките за ограничаване на захарта и захарните изделия.

Здравните инспектори са установили случаи на недостатъчна или неточна информацията на етикетите за съдържанието на съставките в сирене, мляко, мляно месо, пълнозърнести продукти, боза, натурални сокове, конфитюр, консервирани продукти на продуктите.При неизпълнение на издадените 923 предписания от инспекторите ще бъдат налагани предвидените в Закона за здравето санкции. За нарушения на здравните изисквания глобите при първо нарушение са от 100 до 1500 лева, а при второ – от 500 до 5000 лева. За юридически лица санкциите достигат до 5000 лева, а при повторно нарушение – до 12 000 лева.

dariknews.bg