Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Чужденци купуват долари като за последно

Депозитите на чуждестранни банки във Федералния резерв на САЩ са нараснали повече от два пъти от началото на годината досега. В момента според данни, цитирани от агенция Bloomberg, в сметки в Нюйоркския ФЕД чуждестранни банки държат 715 млрд. долара. Към края на годината сумата все още беше 350 млрд. долара/

Това се обяснява на първо място с общата финансова несигурност, причинена от дълговата криза в еврозоната. Тя стабилизира позицията на долара като световна резервна валута. В момента сякаш нищо не може да попречи на бягството на инвеститорите към долари – нито намаления кредитен рейтинг на САЩ, нито фрапиращите щатски бюджетни дефицити.След като на 5 август рейтинговата агенция Standard&Poor’s отне едното „А“ от рейтинга на Щатите, доларът поскъпна със 7.2% във валутната кошница. Вчера, след като се разбра, че суперкомисията в Конгреса не можа да се споразумее за намаляване на бюджетния дефицит, който е в размер 1.3 трилиона долара, доларът отново поскъпна – като източник на сигурност.

По данни на най-големия в света междубанков брокер ICAP, в момента в трезорите на ФЕД в Ню Йорк 47 чуждестранни банки държат депозити в размер над 1 млрд. долара. Това бягство към долара беше допълнително стимулирано от интервенциите на централните банки на Швейцария и Япония през септември и октомври. Милиарди франкове и трилиони йени заляха пазара, тъй като централните банки твърдо решиха да спрат пагубното за износителите поскъпване на националните парични единици – традиционно ползвани като алтернативен източник на сигурност.

Доларът печели, тъй като е най-ликвидният актив в света – коментира пазарен анализатор. Това го прави в момента единственото приемливо място за големите резервни портфейли. Лихвите от 0 до 0.25% също не спират купувачите на долари. Лихвеният диференциал между САЩ и другите страни се свива, след като проблемите на световната икономика налагат и другите централни банки да свалят лихвите си. Австралия и Бразилия, както и Европейската централна банка, вече го направиха.Това от своя страна намали привлекателността на кери трейда – метод за валутна търговия, при който инвеститорите теглят кредити в долари при ниска лихва и след това купуват с доларите по-доходоносни активи в австралийски долари, шведски крони или бразилски реали. С 30% е спаднала кери – трейд търговията в долари от юли насам. Това е фактор, който оскъпява допълнително щатската валута.

В същото време и търсенето от чужбина на деноминирани в долари активи нараства. През септември по данни на Федералния резерв то се изкатери на 10 – месечен връх от 68.6 млрд. долара, вложени дългосрочно в акции, облигации и други ценни книги. През август сумата беше 58 млрд. долара.

Забелязва се ръст в търсенето на държавни ценни книжа с падеж по-малък от година – които на практика предлагат на инвеститорите нулева лихва. Към края на октомври, по данни на Банката за международни разплащания, в държавен и държавно гарантиран дълг на САЩ банките са вложили рекордните 1.69 трилиона долара – те се ориентират към щатските ДЦК в стремежа си да заздравят балансите си според новите изисквания на Базел.Според валутен анализатор на ING, процесът в който доларът ще загуби статута на световната резервна валута е неизбежен, но ще трае десетилетия. В момента се наблюдава пауза в този процес, но девалвация и край на доларовата хегемония със сигурност ще има. Ускоряването на икономическия растеж /когато има такова/ ще намали търсенето на по-сигурни активи и доларът пак ще започне да поевтинява.

По данни на Банката за международни разплащания, доларът формира 85% от ежедневния оборот на форекс пазарите в размер на 4 трилиона долара. Дялът на долара в световните резервни активи е 61.6%, еврото има 26.6%.В момента пазарът на опции говори, че търговците очакват доларът да поскъпне. Те плащат през последната седмица с 4.4% повече за правото да продават евра за долари по настоящата цена.Днес EUR/USD 1.3522. USD/JPY 77.0335. AUD/USD 0.9871. USD/CHF 0.9147. Доходността по 10 – годишния щатски държавен дълг е 1.99%, а ДЦК с падеж след 12 месеца предлагат на инвеститорите едва 0.1%.

darikfinance.bg