Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

Бил Гейтс свидетелства по дело срещу Microsoft за 1 млрд. долара

Бил Гейтс даде показания в понеделник – 21 ноември, по дело, в което Microsoft е съдена за подвеждане на конкурент, предшестващо появата на Windows 95. Ако бъде осъден по антитръстовото дело, софтуерният гигант ще трябва да плати един милиард долара на ищците от Novell Inc., предаде AP.Гейтс започна свидетелските си показания с разказа историята на Microsoft Corp. Той трябваше да остане на свидетелското място през целия ден. Антитръстовото дело вече тече около месец във федералния съд в Солт Лейк Сити.

Това не е първото дело, което Novell завежда срещу Microsoft. През 2004 г. базираната в Юта компания съди Micorosoft за нарушаване на антитръстовите закони с уговорките си с други компютърни производители при пускането на Windows 95. От Novell заявиха, че по-късно са били принудени да продадат текстообработващата програма WordPerfect със загуба от 1.2 млрд. долара.

Днес – 22 ноември, обвинението срещу Гейтс е, че той е наредил на екипа на Microsoft да отхвърли WordPerfect като приложение в Windows 95, тъй като се е опасявал, че тя е твърде добра. Заради този ход дялът на WordPerfect на пазара се свива от 50 на 10 процента, като неговото място се заема от офис пакета на Microsoft.Адвокатът на Novell Джеф Джонсът призна, че Microsoft не е имала никакви законови задължения да предостави достъп на Novell до Windows 95. Обвинeнието по-скоро е, че Microsoft e подлъгала Novell да работи върху собствени текстообработващи продукти с обещанието, че след това те ще влязат в и Windows 95 след това е оттеглила подкрепата си месеци преди излизането на хитовата операционна система.

Защитникът на Microsoft Дейвид Тулчин каза, че Гейтс се е обявил срещу прилагането на WordPerfect, тъй като то е заплашвало да създаде софтуерни проблеми в Windows 95, които е нямало как да бъдат поправени преди датата на официалното пускане.В петък – 18 ноеммври, съдията по делото Фредерик Моц открито заяви съмнения си, че претенциите на Novell имат правно основание. „Не виждам причина защо бих дал свой продукт на конкурента си така, че той да ме победи след това“, каза Моц пред адвокатите на Novell.

inews.bg