Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Имаме най-голямата разлика между цените на дизела и бензина в ЕС

Най-масовият бензин в България е с цена от 1.206 евро/литър, сочат данни на energy.eu. Единствено Кипър, от страните в ЕС, може да се похвали с по-евтин бензин – 1.2 евро/литърПо-скъпо от България е горивото в Полша и Румъния, където то струва 2.5 – 3 евроцента повече, а в пет страни от ЕС бензин А-95 може да се купи за над 1.60 евро/литър – Италия, Великобритания, Дания, Холандия и Гърция.Дизелът от своя страна е най-евтин в Люксембург и Полша и най-скъп в Швеция и Великобритания.

С цена от 1.314 евро/литър България се нарежда на престижното 8-мо място за най-евтин дизел.Изчисления на Profit.bg обаче показват, че разликата в цените между литър бензин и дизел в България е най-голяма за целия ЕС.

У нас дизелът е по-скъп с повече от 8 на сто, докато в Унгария и Кипър разликата е около 6%.По-евтин бензин спрямо литър дизел пък ползват в 60% от страните от ЕС. Най-голяма е разликата в Холандия и Финландия, съответно 16 и 12 на сто, докато средно за ЕС литър бензин е по-скъп от дизела с 5.4 на сто.

profit.bg