Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Младенов ще спази закона, но не иска агенти за посланици

Законът за дипломатическата служба остава в сила без текстовете, които Конституционният съд отмени. Това обясни в парламента министърът на външните работи Николай Младенов.С решението си конституционните съдии отмениха забраната бивши сътрудници на ДС да стават посланици и консули или да заемат други публични длъжности в дипломатическата служба.

Външният министър обясни, че законът ще бъде спазван, но в същото време уточни, че няма да предлага на новоизбрания президент Росен Плевнелиев дипломати, които са били кадри на бившите служби.“Юридически аз утре мога да назнача последния шеф на ДС за посланик на България. Когато казвам, че волята на правителството е ясна и непроменена, това означава, че няма да номинирам хора, които са принадлежали към службите“, допълни още Младенов.Външният министър обясни, че критериите, по които ще предлага новите назначения, ще се определят от правителството и президента. За да избегне нарушение на закона, външно министерство ще сменя посланиците, чиито мандати изтичат тази година.

„Всичко ще бъде направено в рамките на българския закон, както това се изисква. Номинациите ще бъдат направени в рамките на нормалния диалог между изпълнителната власт и президента“, увери министърът.

Николай Младенов обясни, че всеки народен представител ще може да се запознае с предложенията за смени.Външният министър коментира и вчерашните изказвания на социалистите, които обясниха че го очаква затвор, ако не спази решението на Конституционния съд.“Г-н Корнезов да бъде по-внимателен в изказа си. Защото думите носят голяма тежест и не могат да се върнат назад, за разлика от камъните, които се хвърлят“.Младенов отново изрази мнението, че отменените от съда текстове не са били лустрационни: „Текстовете не гонеха и не уволняваха никой. Всичките приказки на социалистите бяха абсолютно безсмислени в целия дебат“.

dnes.bg