Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Продължава стачката на служителите на БДЖ

Продължава стачката на служителите на БДЖ. Вече пети ден между 8 и 16 часа влаковете ще спрат в знак на протест срещу намерението на ръководството на БДЖ да съкрати 2000 служители и да спре 150 влака.Дружествата „БДЖ – Товарни превози” ЕООД и „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД обявиха, че ще предявят искове за установяване на незаконността на обявената и започнала стачка пред Софийски градски съд. Исковете ще бъдат предявени най-късно днес – 28 ноември.

Двете дружества ще оспорват законността на стачката, тъй като не са спазени задължителните изисквания на Закона за уреждане на колективните трудови спорове (ЗУКТС) и Закона за железопътния транспорт за сключване на споразумение за задоволително транспортно обслужване най-късно три дни преди началото на стачката.iNews припомня, че вчера – 27 ноември, когато бе четвъртият ден на стачката на железничарите бързият влак от Плевен за Варна отпътува в 8,25 часа сутрин от гара Горна Оряховица, въпреки протестите на стачкуващите железничари.

През дните от началото на стачката този влак престояваше на гарата между 8 и 16 часа, заедно с бързите влакове „Варна – Пловдив“ и „Русе – София“. Синдикатите коментират, че влакът за Варна е отпътувал след натиск от страна на ръководството, което със съдействието на полицията получило достъп до локомотивната бригада.Около 9,30 часа в гарата влезе пътнически влак от Свищов за Габрово, който също безпрепятствено отпътува в 9,40 часа. До 16 часа обаче продължи престоят на бързите влакове за Пловдив и София.

В часовете преди обед на четвъртия ден от железничарската стачка на гара Горна Оряховица се забелязват десетина протестиращи служители на железницата на фона на засилено полицейско присъствие и празна чакалня за пътници.Министърът на транспорта Ивайло Московски коментира пред БНР, че ще покани на среща синдикатите в БДЖ, след като приключи срещата му Германия. Той заминава в понеделник и по програма ще трябва да се срещне с кредиторите на жп дружеството.

inews.bg