Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Facebook сключи споразумение с властите за личните данни

Най-голямата в световен мащаб социална мрежа Facebook стигна до споразумение с американската Федерална търговска комисия (FTC) в разследването за нарушаване на правата за защита на личните данни на потребителите, предаде Ройтерс.Споразумение е във връзка с промени в настройките за поверителност, въведени от Facebook през декември 2009 г., които направиха данни от профилите на потребителите, като име, снимка, град, пол и приятели, публични по подразбиране. Тогава основателят на Facebook Марк Зукърбърг описа промените като „прост модел за контрол на поверителността“.

Потребителите се оплакаха и няколко адвокати, начело на които застана организацията Electronic Privacy Information Center, подадоха жалба до FTC за „нечестни и измамни промени“. Във вторник комисията съобщи, че в миналото компанията е заблуждавала своите потребители. Сега тя трябва да се откаже от подобен подход и да се подложи на независими частни одити през следващите 20 години в областта на защитата на личните данни. Освен това Facebook трябва да иска изрично съгласието на абонатите си преди да променя общите условия за защита на личните данни. В постинг в блога си изпълнителният директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг обясни, че ще направи Facebook лидер по отношение на прозрачността и личните данни. Освен това ще бъдат назначени двама нови мениджъри, които да отговарят за съответните задачи.

Споразумението с Facebook е част от по-широк натиск на правителството върху компаниите да станат по-отговорни към личните данни, които събират, съхраняват и използват за бизнеса си. През миналата година федералната комисия призова за развитие на „незаписваща“ система, която ще направи по-лесно за интернет потребителите да защитят дейността си в мрежата срещу проследяване. Администрацията на Обама призова за „харта за неприкосновеността на личния живот“, която да регулира търговското събиране на потребителски данни. А от началото на тази година законодателите са внесли в Конгреса повече от десет законопроекта, свързани с поверителността онлайн.

В началото на годината и интернет гигантът Google се споразумя с регулаторните институции на САЩ, разследващи проблемите, свързани с неприкосновеността на информацията, появили се в нейната социална мрежа Buzz. Google се съгласи да провежда политика на пълна неприкосновеност на данните на своите потребители и да допуска властите да извършват независими одити на тази политика на всеки 2 от следващите 20 години.

FTC реши, че Google е измамил своите потребители, карайки ги да вярват, че могат да се откажат от участие в Buzz. Данни на тези потребители, които са се отписали от мрежата, обаче все още присъстват в някои нейни части. Междувременно компанията взе решение да закрие Buzz.

investror.bg