Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Кипър може да спечели 18 млрд. долара от природен газ

На 18 млрд. долара могат да възлязат преките ползи от природния газ за Кипър. Това твърди проф. Панос Папанастасиу от Кипърския университет, който изнесе в Лимасол лекция на тема „Стратегия за правилно управление и оползотворяване на залежите от петрол и природен газ в Кипър“, съобщи в. „Филелефтерос“.Професорът е убеден, че има голяма вероятност да бъде открит природен газ и в други части от кипърската изключителна икономическа зона, освен тези, които вече се проучват. През септември Кипър възложи на американската компания Noble Energy извършването на сондажи в 12 терена на кипърския шелф.

Папанастасиу окачестви природния газ като горивото на века и подчерта необходимостта от правилното финансово и екологично управление на този ресурс.

Той посочи като основни трудности пред добива на газ против?поставянето на Ливан и Израел, намесата на Турция, дълбоките води (1700-2500 метра) и сеизмологичната активност на региона. Професорът обърна внимание и на проблема с инфраструктурата за пренос на природен газ.“Заради политическите проблеми и нерешения кипърски въпрос преносът на природен газ по газопровод през Турция е невъзможен, а техническите трудности за газопроводите в Гърция, Израел и Кипър правят начинанието трудно и неизгодно“, подчерта Папанастасиу.

Според него най-добрият вариант е газът да бъде втечняван, макар че трябва да бъде намерено подходящо място за изграждането на необходимата инфраструктура, която, по думите му, ще струва 10 млрд. евро.Проблемът около проучванията и добива на газ са свързани преди всичко с Турция, която настоява те да бъдат прекратени, докато не се постигне споразумение за решаване на кипърския проблем.

inews.bg