Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Храм „Свети Пимен Зографски” е сред най-значимите български паметници

Църквата в Крайморие кандидатства за национално отличие. Православният храм „Свети Пимен Зографски” в бургаския квартал Крайморие може да бъде оценен като един от най-значимите български паметници на културата с важно историческо значение. Църквата е номинирана в националния конкурс „Сграда на годината” за 2011 г. и ще се състезава за високото отличие с други 8 сгради от  категория „Спорт, култура и образование”.

„Свети Пимен Зографски” е проектиран и изграден изцяло от дарения и неговите ктитори вече получиха признанието на обществото. За усилията им да укрепят българщината в морските градове на България им благодари и директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. В жест на съпричастност музеят дари на храма частица от Светия кръст още при освещаването му в средата на октомври. „ В днешните условия на финансова криза вие сте намерили сили и средства  за кратък период от време да реализирате и пуснете в действие този амбициозен и прекрасен проект”, пише в благодарствено писмо до ктиторите проф. Димитров. Като учен и историк той оценява  високо архитектурните качества на църквата, придържащи се към средновековните традиции за храмово строителство, което носи своя принос към облика на града и неговата история.

В най-южния квартал на Бургас, който до скоро беше с. Крайморие, досега е нямало православен храм. Сега там се издига една от най-красивите църкви на България, изградена изцяло със средствата на частни дарители. Храмът има реален шанс да бъде отличен като едно от най-добрите постижения в областта на архитектурата, строителството и инвестициите и да получи високия приз „Сграда на годината”, отсъден от професионалното жури. Той може да получи и „Наградата на публиката”. Организаторите на конкурса  дават възможност на всички желаещи да излъчат своя фаворит като гласуват в сайта на „Сграда на годината”.

Защо да подкрепим  храм „Свети Пимен Зографски”?

Защото тази църква е действително уникална. Не само с начина си на проектиране и изграждане, осъществени изцяло от дарители. Тя е единственият храм у нас, който носи името на големия български светец Свети Пимен, възстановявал български църкви през османското владичество. Тя е забележителна и с цялостния си замисъл,  градеж,  външно и вътрешно оформление.

barometar.net