Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Преходът от пасивна към активна комуникация

Съжалявали ли сте някога, че не сте изразили нуждите си, мислите си или чувствата си пред някой, заради собствения си страх да не бъдете отхвърлена? Мислите ли си понякога: “Ех, защо не го казах?” Ако това звучи познато и за вас, не сте единствената. За съжаление, това е често срещан проблем при хора с ниско самочувствие.Този вид (не)общуване се смята за пасивно.

Пасивна комуникация има тогава, когато позволявате на други да вземат решения вместо вас, като за вас остава чувството на недоволство от себе си.
Задържайки чувствата в себе си – неизказани, може да се отрази в редица проблеми като например здравословни, проблеми със съня, проблеми в отношенията и т.н.
Когато кажете какво чувствате и мислите, имате по-голям шанс да решите проблема, без да го отлагате и така да намалите възможността той да се задълбочи.За да преодолеете страха от изразяване на емоциите и чувствата си, може да използвате някой от следващите модели:

– Кажете на този, на когото имате да казвате нещо, следното:”Имам да ти кажа нещо важно и ще съм много благодарна, ако отделиш време да ме изслушаш.”
Това е важно, защото вие заслужавате да бъдете изслушана. Това интимно споделяне на емоции от ваша страна също заслужава уважение. Ако човекът, пред когото разкривате чувствата си не е истински готов да ви чуе, ще се почувствате неразбрана или пренебрегната.

– Избягвайте да обвинявате или да унижавате този, към когото се обръщате. Не може да карате някой да се чувства отговорен за вашите емоции.

– Поемете отговорност за собствените си чувства. Използвайте “аз”-изречения. В момента, в който кажете на някой “ти ме караш да се чувствам…”, вие го поставяте в отбранителна позиция. Разбираемо е, че може да изпитвате желание да обвинявате, но когато използвате “аз”-изрази, ще имате шанс да изразите гледната си точка по-ефективно и има по-голяма вероятност да получите положителна реакция.

– Посочвайте конкретно поведение, вместо да атакувате личността. Посочете на човека срещу вас как определено негово поведение е било неразумно, но не, че като човек той не струва нищо. Твърде често правим грешката да правим заключения и да съдим за някого като личност, вместо да посочим конкретното поведение, което не ни допада. Например, вместо да кажете: “Ти си такъв егоист като не забелязваш колко се старая за твоя комфорт”, опитайте да перифразирате така: “Чувствам се неоценена, защото ти не забелязваш моите усилия да ти създам комфорт”. По този начин се въздържате от атака, която да постави човека насреща в отбранителна позиция и поемате отговорност за собствените си чувства.

– Чувствата не могат да се поставят в категории “грешно” или “вярно”, но начина, по който избирате да ги изразите, може да бъде ефективен или неефективен. Като отнесете чувствате си към определена ситуация или поведение, давате на другия да разбере, че сте разстроена заради нещо конкретно, което може да бъде променено, а не за това какъв е той като личност.

– Никога не предполагайте, че някой може да чете мислите ви. Ако искате нещо – кажете го.

– Упражнявайте пред огледалото или наум разговора, който искате да проведете.

– Бъдете ясна и конкретна.

– Използвайте социалната си интелигентност. Изборът на подходящия момент е всичко.

– Винаги помнете, че вие също имате право да изразите мислите си.

Промяната в стила ви на общуване ще ви помогне да се освободите от подтискащите емоции и да функционирате по-ефективно в ежедневието си. Ако чувствата, които ви тормозят, останат затворени във вас и нерешени, резултатът може да е опустошителен за физическото и психическото ви здраве в дългосрочен аспект.

tia.bg