Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Валентина Софрониева уведоми, че след ревизия на фирма „Пазари” ЕАД са установени задължения над 70 хил.лв

Началото на днешното заседание на ПК” Собственост и стопанство” започна с изслушано предложението на Борислав Гуцанов. Местният лидер на социалистите настоява за това да бъде задължен кметът, в лицето на администрацията, да започне обсъждане по темата с бъдещето на „Жилфонд”, както и да се изготвят анализи за възможността за създаване на общински предприятия за асфалтиране и рехабилитация на пътната инфраструктура и за сметопочистване и сметоизвозване. „Това е европейска практика, нещо, което се прави навсякъде. Публичните пари трябва да бъдат разходвани от публични дружества. Освен това, сега добавям към предложението и да се предприемат действия по едно старо решение на ОбС, което за закупуване на техника за отводняване на шахтите. Да се правим, че няма проблем с отводняването в града, няма смисъл. За инфраструктурата видяхме на едно предишно заседание – 900 метра за близо 4млн.лв. Ако някой ми каже, че има другаде такива цени…”, аргументира се Гуцанов.

Станислав Иванов от ГЕРБ се опита да възрази, казвайки, че това не е от най-успешните практики в ЕС, но Гуцанов го репликира с думите, че по тази логика може да се поиска и излизане на България от ЕС. Звездин Стоилков, началник-отдел „Общинска инфраструктура” определи предложението на Гуцанов, като „изключително интересно”и посочи, че бърз и еднозначен отговор не може да даде, но намери времето до края на януари за разумен срок за отговор.

Това се стори нормално и на Гуцанов и така предложението беше прието с уточнението, че до края на месец януари администрацията трябва изготви анализ и да направи конструктивни предложения по исканията на Борислав Гуцанов. Следващата точка беше за приемане на стратегията за управление на общинската собственост.Редица забележки по нея имаше Димитър Чутурков/БСП/, който още в началото разсмя колегите си, след като се обърна към тях с „Уважаеми другари”. В изложението си той определи документа, като „лош опит за изработване на стратегия”. „Има един текст 6 страници, следват общи положения, което не е нещо ново, после има едно обяснение какво е общинската собственост и вече на 10-та страница започва някакъв анализ, който е една страница. Не се прави никакъв извод за това какви ще бъдат политиките. За целите пише „откритост, плановост, прозрачност, увеличаване на държавната субсидия” – това не са цели. На стр.3 пише, че стратегията била „осъзната необходимост”, това ми звучи като „водата е мокра”. Трябва да се върне това и да се направи работеща стратегия с въведение, обхват, принципи и цели, приоритети, още повече, че това е стратегия за целия мандат”, заключи Чутурков.

Директорът на дирекция „Общинска собственост” Теодора Трендафилова изрази несъгласие с мнението на Чутурков и помоли да не се бърка програмата със стратегията. Като приоритет тя посочи строителството на детските градини и обясни, че са планирани такива с над 500 места и физкултурни салони. „Ние не правим научна разработка, а се опитваме да дадем най-обща представа”, оправда се Трендафилова.

„Това е най-лошото, което може да се види. Много по-малки общини имат много по-добри разработки. Софийската дори има графично изобразяване. Това тук е на ниво лоша курсова работа за двойка”, настояваше Димитър Чутурков. „Графично не виждам какво може да бъде изобразено, на ако искате, ще се постараем, само кажете какво да бъде то!”, изглеждаше готова на всичко Теодора Трендафилова.

Борислав Гуцанов с предупреждението, че не влиза в ролята на нейн адвокат, посочи, че няма как тя да носи цялата отговорност и изрази мнение, че за да има добра стратегия, трябва всички зам.-кметове да участват в нейното разработване и да отговарят на въпросите.

„За Логопедичната градина е другият въпрос. Няма нужда от такива елементарни надскачания и надлъгвания. Необходима ли е тя и къде ще бъде?”, каза още Гуцанов. В крайна сметка, след като се чуха повече критики, отколкото аргументи, с 6 гласа „за”, 1 „против” и 7 „въздържал се”, стратегията не беше приета и беше върната на администрацията за дообработка.

Следващата точка беше за приемане на „Годишна програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост за 2012г.”  Тук Добромир Джиков/”Либерали”/ попита не са ли много 200 000лв. за разработване на подробни устройствени планове и 2млн.лв. за съставяне на технически паспорти на сгради общинска собственост.

Във втората част на въпроса той беше подкрепен и от Борислав Гуцанов, който помоли още следващият път, когато се гледат такива важни документи, те да бъдат раздадени предварително на съветниците, на което администрацията обясни, че програмите били качени на сайта на общината.

Теодора Трендафилова обясни на поставените въпроси, че необходимите разходи за паспортизация са били дори 4млн.лв., но след консултация с финансовата дирекция са били рестриктирани до 2млн.лв. „Нуждите на общината са в пъти по-големи от това, което сме заложили”, каза още тя. С тези обяснения дебатът беше изчерпан и програмата приета. В последната точка от дневния ред съветниците гледаха искане на д-р Руслан Тошев – управител на Очна болница, който настоява за ликвидиране на  амбулатория по групова практика към болницата. Пред членовете на комисията той обясни, че на територията на болницата функционира и амбулаторен медицински център, който е с по-разширена дейност, а амбулаторията по думите му е изчерпала своите възможности. Искането му не срещна трудности и беше единодушно прието.

В т.Разни председателят на комисията Валентина Софрониева/ГЕРБ/ уведоми колегите си, че са пристигнали 9-месечните отчети на някои от общинските дружества, както и че е получено писмо, в което след 6-годишна данъчна ревизия прокуристът на фирма „Пазари” ЕАД уведомява, че за този период задълженията на дружеството са в размер на 73 498лв., а последното констатирано нарушение е било през месец май.

vlastta.com