Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

BMW наваксва невероятно бързо на Daimler

През януари тази година емблематичната германска компания Daimler навърши 125 години. Тогава компанията имаше пазарна стойност със 17 млрд. евро по-голяма, отколкото конкурентите от BMW. Сега обаче тази разлика е скъсена до … 700 млн. долара, пише Bloomberg.През 2007 година разликата между Daimler и BMW беше още по-впечатляваща – 39 млрд. евро. И изглежда ясно – падащото търсене на някои по-стари модели и по-бавното налагане на нови, по-малки и икономични коли е трудна стъпка за Daimler.

Голямата победа на BMW безспорно е пазарът за луксозни автомобили. Защото BMW все още има персонал два пъти по-малък от този на Daimler (270 хил. души), а приходите на Daimler са с 38% по-високи от тези на баварската компания.Каква е разликата в политиката? BMW намали разходите за доставки с над 4 млрд. евро и увеличи производството в Китай и САЩ, залагайки на нови модели като X1. Освен това компанията подготвя за пазара електромобил, който да се използва при градски условия. Премиерата е предвидена за 2013 година, а целта е до 2020 година BMW да продава по 2 млн. миниавтомобила.

Същевременно Daimler не успява да се справи много добре в опитите си да представи по-евтин и малък Mercedes. Дизайнът на A класата е по-утежнен, а отделно Daimler засега не се конкурира с луксозния Rolls Royce. И резултатите са налице – BMW има ръст на продажбите от 20% през първите девет месеца на годината, а Daimler – 8%. А догодина изглежда ситуацията няма да се промени – серията 3 на BMW ще свали търсенето на C класата, смятат анализаторите на Bloomberg.В момента пазарната стойност на Daimler е 36,5 млрд. евро – спад от 42% спрямо януари тази година. Пазарната стойност на BMW е 35,9 млрд. долара – 6% спад спрямо януари тази година.

inews.bg