Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Група „Акага”: Ние сме от малкото, които можем да дадем алтернатива един млад човек да избере качественото

В студиото на „Под лупа” на ТВ „Европа“ вокалистът Краси Куртев и баскитаристът Иво Казасов на група „Акага” споделиха пред водещата Ганиела Ангелова за някои от изненадите, които ще се случат на предстоящия им концерт на 7 декември. Те разказаха за 20-те си години на сцена и за излезлия наскоро албум. Днес те казват:„В началото ние не сме предполагали, че 20 години ще бъдем заедно и ще успеем да печелим пари от това, което правим”.

ИНТЕРВЮ НА ГАНИЕЛА АНГЕЛОВА

– Поздравявам ви за това, че успяхте да се задържите вече 20 години на сцената. За България това е изключително трудно.

К.К.: Мерси. Ние сме големи късметлии, че се сбъдна ученическата ни мечта да направим група, която да свири в любим стил и да има хора, които да ни подкрепят във всичките тези години – финансово и като публика. Въобще голям късмет.

– Имате много верни фенове.

И.К.: Да. За годините си изградихме добро име, не сме правили компромиси с музиката, която изпълняваме, и се надяваме това да се оценява от публиката.

К.К.: И се оценява, слава Богу!

– Каква е равносметката за двайсет години?

И.К.: Двайсет приятни години за нас. Не че са били лесни, но се чувстваме удовлетворени от това, което сме правили до момента.

К.К.: В крайна сметка и ние сме леко учудени. В началото не сме предполагали, че 20 години ще бъдем заедно и ще успеем да печелим пари от това, което правим. Все пак ние сме музиканти, не се занимаваме с други професии.

– Затова ви поздравих.

К.К.: От друга страна, това са много хора, които са ни подкрепяли и продължават да го правят. Самият факт, че има такъв концерт и искам да благодаря на всички, които ни осигуриха финансовата възможност, и на хората, които идват в залите и са подкрепяли идеята „Акага”. Тук е мястото да кажа, че на сцената ще бъдат всички музиканти, които са свирали заедно с „Акага”.

– Ще има изненади на 7 декември, когато е концертът ви.

И.К.: Да, ще има доста изненади.

– Издайте нещо.
И.К.: Ще поканим стари членове на групата, които са минали и са дали своя принос в това, за да изглежда групата по този начин сега. Това са Ясен Велчев от група „Те”, Калин Вельов, Марин Панев, Оги Весков. Това е една част от хората, които са в България.

К.К.: Всъщност с изброените ние основахме групата и впоследствие те направиха солови проекти. Приятели сме до момента.

– Това е нормално.

И.К.: Също така ще има доста певци – Графа, с който работим от много години, Любо, който записа едно много хубаво парче в новия ни албум, Хилда Казасян, нашата съученичка, с която ще представим общия ни проект.

К.К.: Ще има от музикалното училище, тъй като ние искаме да благодарим на учителите в музикалното училище. Веско Пантелеев е подбрал камерен дамски оркестър от музикалното училище, което ще даде един друг привкус. Както знаете, ние сме 99.9% мъже на сцената само, но този път ще имаме прекрасни млади дами, както казахме вече и Хилда Казасян.

И.К.: Може би тук е мястото да кажа, че имаме такава инициатива – учениците от Националното музикално училище ще влязат с лични карти, ще бъдат поканени безплатно да присъстват на концерта.

Към Хилда Казасян:

– Откога датира приятелството ви с група „Акага”?

– Аз почти не си спомням вече откога датира, защото е почти от несъзнателна възраст. Аз влязох 5. клас в музикалното училище заедно с по-голямата част от „Акага”, които също влязоха 5. клас и оттогава сме почти неразделни. Всъщност последните години животът ни стана по-различен, но в училище бяхме една неразделна компания, отраснахме заедно, учихме се заедно, съществувахме заедно, правихме глупости заедно. Въобще, живеехме си царски.

– Какви са момчетата извън сцената, извън амплоато, в което ги познаваме всички?

– Абсолютно същите. Всъщност това е хубавото и мисля, че нас, хората, които от мънички се занимаваме с музика, и в една такава затворена среда, в която сме отраснали, хубавото е, че няма изненади, ние сме били готови за това, което ще ни се случи. Те са толкова естествени, истински и симпатични, за каквито ги намирам аз.

– Какво не знаем за „Акага”?

– Може би колко много са симпатични. Не знаете, че през миналата седмица чух част от новия им албум и съм изключително впечатлена. Със сигурност не знаете, че тези 20 години тепърва всичко започва, което аз установих, когато чух част от новия им албум и може би не знаете, че наистина са толкова свестни, колкото изглеждат.

– Какво искате да им пожелаете за големия им юбилей?

– Първо много ми се иска тепърва да правим още много неща заедно, искам да им пожелая да имат това щастие, което имат досега – да се занимават и да изкарват парите си от това, което обичат, а това си е жив късмет, което е хубаво да оценяваме, че имаме.

Към „Акага”: Ще имате ли нови проекти с Хилда Казасян, както тя пожела?

К.К.: Ще има. Тя участва в едно от парчетата, което стана съвсем спонтанно. Тя е специален гост на нашия концерт. Тя е единствената дама, която ще пее на концерта.

И.К.: Ние се радваме, че имаме такива приятели в лицето на Хилда, успели хора, които се занимават с музика и не правят компромиси и са толкова лъчезарни и открити.

– Имали ли сте трудни моменти през тези 20 години?

И.К.: Имало е. 1991 г. бяхме в криза, сега пак сме в криза.

К.К.: Не е имало лесни години. Когато ти се сбъдва една мечта, ти не го възприемаш като работа. Имало е тежки моменти, когато човек си казва – ей, дано да оцелея, но си вярваме и ни се получават нещата.

– А имало ли е момент през тези дни, когато сте искали да се откажете?

К.К.: Мисля, че е имало моменти, когато са искали да ни откажат.

И.К.: Наистина е имало много трудни моменти, които сме преживявали по някакъв начин.

– Имаше години, когато бяхте извън България, пътувахте в Скандинавия.

И.К.: Да, нали и ние трябва да издържаме семейства.

К.К.: Имаше моменти, когато бяхме в Русия… много динамично беше и не можехме да се осъзнаем.

И.К.: Слава Богу, Господ ни даде втори шанс да успеем да продължим.

– Какви са плановете на група „Акага”? Искахте да издадете албум през тази година и той вече е факт.

И.К.: Много сме щастливи, че успяхме да издадем албум. Хората ще кажат дали е хубав. На нас той много ни харесва и звучи покъртително, според нас. Благодарим на всички, които ни помогнаха да го издадем. Искаме да дадем нещо в тази държава.

К.К.: Ние сме от малкото, които можем да дадем алтернатива един млад човек да избере качественото. Затова правим този голям концерт. Ще има страшно много музика и страшно много музиканти, които са на много високо ниво, а вече човек има избор какво да слуша. Нашата цел и нашето призвание е да свирим това, което харесваме.

tvevropa.com