Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

На Витоша няма да има сняг и след Нова година

На Витоша няма да се кара ски поне още месец и половина. До тогава се очаква да станат факт промените в Закона за горите, за които се е договорила междуведомствената група, която обсъди проблема. Докато тези промени не бъдат готови концесионерът на съоръженията „Витоша ски“ няма пусне съоръженията да работят, предаде репортер на БГНЕС. Преди няколко дни собственикът на лифтовете в планината над София обяви, че туристическата и ски зона „Алеко“ на Витоша спира работа и няма да функционира тази зима. От дружеството съобщиха на 2 декември, че никой от лифтовете на Витоша няма да бъде пуснат, което засяга и използваните предимно от туристи лифтове „Симеоново“ и „Бай Кръстю“.

Днес ангажимент за законодателни промени са поели всички участници в дискусията, посочи зам. изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Красимир Каменов. Досега при изграждането на лифтове и съоръжения се е налагало промяна на предназначението на територията. Това обаче на природен парк „Витоша“ не може да стане, тъй като тя е защитена територия. „Дори да се промени предназначението, заинтересованата страна, инвеститорът не може да придобие право на собственост“, обясни Каменов.

Той посочи, че промените в закона ще бъдат така направени, че вече няма да фигурира промяна на предназначение, а ще се дава право на строеж. И при даване право на строеж ще е необходим подробен устройствен план, екологична оценка и оценка за въздействие върху околната среда. „Но държавата си запазва правото на собственост, така че собствеността ще се запази държавно – публична, но ще се учреди право на строеж на инвеститора. Това ще се случи, както за лифтовете и влековете, така и за ски – пистите“, заяви зам. – изпълнителният директор на ИАГ.

За да се открие сега сезона от ИАГ поели ангажимент да почистят площите под лифтовете и да отдадат под наем ски – пистите до 1 година. „От наша страна ще бъде направено всичко необходимо, за да се открие сезонът и да отстраним всички законодателни пречки“, заяви Костадинов.

Председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева е категорична, че в момента няма никаква пречка ски – сезонът да бъде открит. „Няма нито един административен акт, който да забранява откриването на ски – сезона. Никой не смята, че има законова пречка ски – сезонът да бъде открит“, обяви тя. Въпреки това обаче собственикът на лифтовете в планината над София фирма „Витоша ски“ смята, че законова пречка има. Нормите в момента, според фирмата, премахват правото им на ползване на съоръжения и решението, което се предлага за наемане на ски – пистите в новия закон е временно и никой не им гарантира, че след края на сезона ще има трайно решение. „Решението, което се предлага конкретно за този сезон е временно. На не ни удовлетворява и ние докато не сме свидетели на конкретна законова промяна няма да пристъпим към експлоатиране на съоръженията. Това за нас към този момент е незаконно“, категоричен е председателят на съвета на директорите на „Витоша ски“ Георги Бобев. Той обаче не вижда в това рекет и каза, че не би си позволил никого да рекетира.

Промените в закона обаче могат да станат най – рано след 6 седмици или месец и половина, защото трябва да бъдат приети от Народното събрание. Така до тогава ски – сезонът на Витоша няма да започне, защото от „Витоша ски“ са категорични, че няма да започнат преди да бъдат приети те. Георги Бобев и Десислава Танева обаче се разминаха в това, за какво се отнася промяната в режима, по който ще се застрояват.

bgnews.bg