Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Три причини подгонили E.он от бизнес у нас

Германският енергиен концерн Е.он се оттегли от България поради три основни фактора, съобщиха анализатори в германския и австрийския печат. Това са икономическата криза в Европа, политическият натиск в България и конкуренцията с екотока.Е.он обяви в петък, че продава клона си в България на чешката „Енерго- Про“ за 133 млн. евро.

Като основна причина за оттеглянето на Е.он се посочват мерките за спестяване, приети от компанията. За решението обаче допринесли свръхрегулацията на пазара, както и тесните връзки между политиката и икономиката, които изтощават чуждите инвеститори, писа австрийският в. „Виртшафтсблат“. Вестникът цитира българската адвокатка Мария Михалева, която работи в кантората „Шьонхерц“. За нея изтеглянето на Е.он не е изненадващо и поради друга причина. Регионът, в който компанията оперира, дава превъзходни условия за добив на енергия от вятър. Доскоро държавата бе твърде щедра към инвеститорите в този сектор, което натоварва допълнително мрежата. Това довело до тежки бюрократични битки с НЕК и производителите на ток от вятър.

Според експерти бягството от нашия пазар де факто няма да спести кой знае колко на концерна.Вчера икономическият министър Трайчо Трайков заяви, че Е.он е единственият чужд инвеститор от трите енергоразпределителни дружества, който не е изпълнявал ангажимента си за инвестиции в мрежата. Ангажиментът за тези инвестиции трябва да е описан в договора, с който са продали на „Енерго- Про“. В противен случай ДКЕВР ще трябва да санкционира държателя на лиценза, а това вече е чешкият купувач“, обясни министърът.

24chasa.bg