Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

1 трлн. долара годишно отиват за подкупи

Всяка година по света се харчат 1 трлн. американски долара за подкупи. Това съобщи заместник-генералният секретар на ООН Юрий Федотов пред ИТАР-ТАСС.Изявлението е направено във връзка с отбелязвания днес Международен ден за борба с корупцията, пише Investor.bg.

„Това число е съпоставимо с брутния вътрешен продукт на голяма държава. Но най-важното е, че корупцията като тумор поразява държавния организъм, спъва развитието, свързана е тясно с организираната престъпност, прането на пари, търговията с наркотици и активно влияе върху политическата стабилност“, посочи Федотов.В тази връзка от управлението напомнят за събитията от Арабската пролет.“Напълно очевидно е, че един от стимулиращите мотиви за надигането на народите в арабските държави бе именно борбата с корупцията“, смята Федотов.

Според него обществото се нуждае в момента от решителни мерки за борба с корупцията и това създава нови възможности за международните структури, включително и за оглавяваното от него управление.През тази година Международният ден за борба с корупцията се отбелязва под девиза ACT (against corruption today – срещу корупцията днес, бел. ред.).

Очаква се специално послание на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, предвидени са и поредица от мероприятия, отбелязващи този ден.

dnes.bg