Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 15.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Подписаха новия колективен договор в НБА

Баскетболистите от Националната баскетболна асоциация и собствениците на отборите подписаха новия колективен трудов договор в четвъртък.С това формално беше сложен краят на пет месечния локаут, което ще позволи съкратения сезон да започне на 25-ти декември. И двете страни си стиснаха ръцете над 10 годишно споразумение и в петък стартират тренировъчните лагери на отборите.“Щастлив съм да споделя, че приключихме процеса по договарянето на колективните трудови договори и постигнахме съгласие, засягащо много значими въпроси, които бяха предизвикателство пред нашата лига. Новото споразумение за колективните трудови договори ще ни позволи да направим по-добър бизнес модел, по-добра лига и по-добър баланс между обезщетенията и задълженията,“ заяви комисарят на НБА Дейвид Стърн.

Вече отпаднаха подготвителния сезон, както и и първите шест седмици от шампионата, в които обикновено се изиграват 82 мача. Играчите и собствениците не успяваха да се споразумеят за компромис помежду си и загубиха милиони долари в последните месеци.

В сряда баскетболистите гласуваха споразумението, въпреки че някои от финалните детайли не бяха уговорени до четвъртък, когато гласуваха собствениците на тимовете от лигата. Новият контракт е за срок от 10 години, като съюзът на играчите запазва правото да се откаже от него след шест години.Спортистите и собствениците се разбраха да делят по равно приходите от баскетбола. Именно това беше и една от най-проблемните точки при преговорите. Бордът на управителите на НБА съобщи, че новият план за разделяне на финансите ще увеличи с четири пъти средствата, които преди са разпределяли помежду си отборите от лигата.

„Бордът осъзна, че е наложително системата ни за разпределение на приходите да бъде подобрена. Намерихме решение, което ще осигури на нашата лига по-добър баланс,“ добави още Дейвид Стърн.Страните се споразумяха и за нови данъчни ставки, както и за таван на заплатите от 58 милиона долара за сезон 2011-2012.

Максималната продължителност на договорите на играчите беше намалена с една година. Така тя става пет години. Заплатите по новите договори на баскетболистите могат да се увеличават до 7,5 процента на година.Беше постигнато съгласие и за подобряване на допинг контрола, като се въведат тестове извън мачовете. Ще се увеличат и наказанията за нарушения, свързани с употребата на допинг. Ще бъдат въведени кръвни проби за растежен хормон за хванатите вече веднъж с тест играчи.

inews.bg