Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Колко печели Турция от износа на сериали?

Турски сериали се излъчват в много страни от Централна и Източна Европа, сред които България, Сърбия, Хърватия, Чехия, Румъния, Полша и Унгария, както и в Далечния изток – Малайзия, Индонезия, Тайланд, Сингапур, Япония и Виетнам.От износа на турски сериали, които се гледат в над 20 страни в чужбина, тази година Турция е спечелила приходи в размер на над 60 милиона долара, съобщи в. „Хюриет”, цитиран от БТА.

Изданието посочва, че сериали като „Великолепният век“ и „Забраненият плод“ чупят рекордите по зрителски интерес в страните от Близкия изток и Северна Африка, като освен че носят приходи в Турция, те увеличават влиянието на страната в региона чрез „мека власт“.Неотдавна сп. Time нарече износа на турски сериали „тайната на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган“.

Японска телевизия дори е направила документален филм за турските сериали и влиянието им върху туризма и износа.Цената на епизод от определени турски сериали варира между 500 и 15 хиляди долара, заяви пред Анадолската агенция Фърат Гюлген, ръководител на „Калинос холдинг”, който осъществява около 80% от износа на турски сериали в чужбина.

На провел се преди дни турско-арабски форум в Истанбул, участниците, сред които 200 журналисти, режисьори и медийни работници от около 20 страни от арабския свят, стигнаха до заключението, че турските телевизионни сериали, в които се показват разголени красавици в непозволени сцени, са неморални, но въпреки това всички ги гледат с удоволствие.

inews.bg