Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Валентина Софрониева: Късно е да се обжалва решението на комисията по „Здравеопазване”

Един от кандидатите за управител на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания във Варна – д-р Боряна Найденова, е изпратила възражение в комисията по “Здравеопазване” към местния парламент. Тя е класирана на трето място след провеждане на конкурс, който е спечелил началникът на хирургичното отделение д-р Георги Кобаков.  На втора позиция е д-р Виолина Таскова – досега временно изпълняваща длъжността директор на лечебното заведение. Според д-р Найденова комисията в състав д-р Ивайло Митковски – председател, Валентина Софрониева – секретар, д-р Божанка Георгиева, проф. д-р Анелия Клисарова и д-р Ивайло Бояджиев – членове, е взела неправилно и незаконосъобразно решение. Като основание за това твърдение специалистът посочва нарушения в разпоредби за условията и реда на провеждане на изпита, както и във формиране на оценките от него.

Найденова настоява решението да се отмени и да се проведе нов конкурс. Заради анонимни сигнали срещу д-р Таскова за злоупотреби с медикаменти в онкоболницата кметът Кирил Йорданов е предложил до изясняване на обстановката да не се утвърждава класирането, а д-р Таскова да продължи да бъде временен директор на болницата до назначаване на постоянен. По случая вече работи Окръжната прокуратура.

Според председателя на комисията, провела конкурса – д-р Ивайло Митковски надпреварата е преминала напълно прозрачно и при равни условия за тримата кандидати. Медикът смята, че в предложенията на кмета има противоречие, тъй като не бива да се дават управленски функции на кандидат, срещу когото има обвинения. Специалистът коментира още, че конкурсът е проведен без да се оказва какъвто и да било натиск върху членовете на комисията. Кандидатите са били оценявани по шест критерия, като всеки е получил средноаритметична оценка.Председателят на здравната комисия проф. д-р Анелия Клисарова обясни, че не може решението да бъде отложено заради това, че има проверка, тъй като не се знае колко ще продължи тя. Освен това болницата не може да остане дълго без директор, категорична е тя.

Срокът, в който по закон кандидатите имат право да обжалват решението на комисията, вече е изтекъл, посочи юристът Валентина Софрониева. Д-р Найденова е имала възможност да изрази несъгласие в тридневен срок от публикуване на резултата.Общинските съветници от здравната комисия се обединиха около мнението, че трябва да се уточни какви точно са нарушенията в Онкодиспансера. Общинският съвет пък ще се произнесе относно избора на управител на онкоболницата на заседание идната сряда.

dariknews.bg