Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Николай Недков изрази становище относно определяне местните такси и цени на услуги във Варна

Съветниците в Правната комисия към Общинския съвет във Варна  гледаха допълнения в Наредбата за определяне и администриране местните такси и цени на услуги, които предвиждат освобождаване на граждани, неползващи целогодишно жилищни и нежилищни имоти, от такса сметосъбиране и сметоизвозване.

Припомняме, че допълненията бяха гледани и във финансовата комисия миналата седмица, след като местните депутати разгледаха писмо от обмудсмана на Република България, в което се препоръчва въпросното изменение.

Наредбата предвижда гражданите да бъдат освободени от тези такси, след като предоставят служебни бележки от Е.ОН, „Далкия“, ВиК и от председателя на УС на етажната собственост.

Срещу тези условия се възпротиви Тодор Балабанов от ГЕРБ, който коментира, че нито дружествата, нито управителните съвети на етажната собственост имат задължения да издават такива бележки. Според него идеите са добри, но има вероятност да се създаде „мъртва зона“ и да няма как те да се приложат.

Председателят на комисията Юлияна Боева, също от ГЕРБ, се съгласи с колегата си и изрази мнение, че трябва да се измислят механизми, които да гарантират на общината, че няма да има измами и в тази връзка предложи да се увеличи размерът на санкциите. Тодор Балабанов допълни, че е добре да се остави поне някакво минимално потребление, а не да се спира изцяло електрозахранването. „Поне за една охранителна система, ако се наложи, трябва да има ток“, мотивира се той.

Николай Недков/“Синята коалиция“/, с правото си на съвещателен глас, се изказа в подкрепа с преждеговорищите и определи изисканите служебни бележки, като „недопустими“. Той изказа и подобно на колегите си мнение за увеличаване размера на санкциите и за частичното електрозахранване.

Така, след като всички говорили бяха с идентични позиции, по предложение на председателя на комисията Юлияна Боева, предложението за изменение беше върнато на администрацията за доработване.

vlastta.com