Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

2012 – Европейската година на активния живот на възрастните хора

2012 година е обявена за Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията, напомнят от Европейската комисия (ЕК).Тази инициатива цели да бъде обърнато внимание на факта, че европейците живеят по-дълго и в по-добро здраве откогато и да било, както и да бъдат осъзнати възможностите, които това предлага.Воденето на активен живот може да даде на родените в периода след Втората световна война или т. нар. „бейби – бум“ поколението, както и на утрешните възрастни хора възможност да:

– останат на работа и да споделят своя опит;

– продължат да участват активно в живота на обществото;

– живеят възможно най-пълноценен живот във възможно най-добро здраве.

Активният живот е много важен и за поддържането на солидарност между поколенията в обществата с бързо нарастващ брой на възрастните хора, коментират още чиновниците.Сега обаче предизвикателството пред политиците е да подобрят условията за активен и независим живот на възрастните хора. Те трябва да бъдат в няколко области – заетост, здравеопазване, социални услуги, обучение на възрастни, доброволчество, жилищна политика, ИТ услуги или транспорт.

С помощта на инициативата ще се повиши осведомеността по тези въпроси и ще се потърсят най-добрите начини за тяхното решаване, смятат от ЕК. Но 2012 година не трябва да се изчерпва само с обсъждания, необходимо е да започне постигането на осезаеми резултати.

inews.bg