Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Годината за IT сектора

Да се направи обзор на сектор като високите технологии, винаги е било трудна задача. Защото това е браншът, който може би се развива с най-бързи темпове. Все пак годината ще бъде запомнена със смъртта на Стив Джобс, победния марш на таблетите, Арабската пролет и патентните спорове.

Личност на годината

Едва преди няколко дни той получи посмъртно награда Грами, официалната му биография е най-продаваната книга в Amazon за 2011 г.,в Будапеща бе открит негов паметник. Естествено, че става дума за Стив Джобс.Смъртта на визионера през октомври беляза края на една ера. Едва ли друг човек можеше да революционизира по такъв начин целия бранш.Независимо дали става дума за Macintosh, iPod, iPhone или iPad: всичко това са продукти, които оставиха траен белег в технологичния сектор и проправиха пътя на останалата част от индустрията. Apple няма да потъне след смъртта на Джобс, защото компанията все още разполага с добър управленски персонал и много креативни хора.Но легендата ще липсва на компанията, доколкото Джобс държеше лично да решава за всеки един детайл.

PC на годината

Дали продажбите на компютри с Windows са в криза? Ако погледнем статистиката с продажбите в класическия компютърен сегмент, може да останем с такова  впечатление. Новите класове на устройствата, като таблетите, стават все по-важни.И въпреки това със своята концепция за ултрабуци лидерът в производството на чипове Intel показа, че лаптопите засега няма да влизат в историята. Тънък и лек хардуер, издържливи батерии и добра производителност – от повече нямаме нужда. Дали това ще е достатъчно, за да се спасят падащите маржове, е друг въпрос.

Дори и софтуерният колос Microsoft не може да даде сигурна прогноза за сегмента – с Windows 8, чиято предварителна версия бе представена през се птември,  се залага на комбинация от десктоп на таблет и класическа операционна система с прозорци.Безспорно е, че през годината започнаха да се налагат и т. нар. all in one устройства, като водеща роля в налагането им има Dell. Засега обаче високата им цена остава бариера пред добрите продажби.

Телефоните на годината

Останахме с впечатлението, че добри смартфони се появяваха на пазара в седмично темпо. 2011-а бе годината на Android – операционната система на Google се наложи над Apple и неговия iPhone.Това се дължи донякъде и на факта, че Apple поизостана с представянето на новия си смартфон – едва през октомври бе представен iPhone 4S. За жадните за нови технологии фенове на марката обаче той се оказа разочарование, защото почти всички искаха да видят iPhone 5. Новият телефон разполага с малко по-добър хардуер и езиковия асистент Siri, който обаче не е перфектен на езици, различни от английския.В лагера на Android новият некоронован принц е Samsung Galaxy Nexus. С новата версия 4.0, огромен екран и готини функции той очевидно ще е голяма конкуренция на iPhone.

През 2011 г. Nokia също се завърна на сцената със свои смартгони – с Lumia 800 бе дадено началото на сътрудничеството с Microsoft и неговия Windows Phone. Този смартфон със сигурност е конкурентен по отношение на спецификациите си, но се приема по-бавно от масовия потребител

Джаджа на годината

Сигурни сме, че вече се изприщвате, щом чуете думата „таблет“, но 2011 г. бе периодът, в който плоското устройство окончателно се наложи на пазара. Ipad-ът на Apple се появи във втората си, подобрена версия на пазара. Той продължава да е лидер, но конкурентите го следват по петите.В САЩ на пазара е бюджетният Kindle Fire на Amazon – и се продава в милионни екземпляри въпреки определени проблеми със софтуера.

Хората постепенно започват да консумират и да създават все повече съдържание чрез таблетите. Те вече са музикален инструмент, инструмент за планиране или дори видеокамера. И в самите концерни тази техника започва да се налага все по-силно.Така например в софтуерния концерн SAP вече има над 10 000 iPad-а – във всички отдели на компанията. А в България след депутатите от ГЕРБ и министрите, които получиха по един iPad през февруари, и народните представители от левицата се сдобиха с таблети iPad и Galaxy.

Наскоро и 120-те депутати от чилийския конгрес получиха таблета на Apple iPad.Тази тенденция не може да се обясни просто като поредна модна прищявка. Медийните концерни например се надяват да касират пари чрез платени приложения. Ако съдържанието е качествено, това може да се случи наистина, смятат експерти.

investor.bg