Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Проверяват казусa с българските туристи в Мароко

Икономическото министерство започна проверки на казусите с български туристи в Мароко и задържаната в Сърбия собственичка на „Дибоис травел“. Министерството е подало сигнал в Комисията за защита на потребителите (КЗП) за проверка на „Бетц Травел” ЕООД за неправомерно осъществяване на туроператорска дейност. Заради неуредени финансови ангажименти с мароканския си партньор, фирмата стана причина за задържането на паспортите на 12 български туристи, прекарали Нова година в Мароко. След дипломатическа намеса документите им са били върнати.След публикации в медиите за арестуваната в Сърбия собственичка на българска туристическа фирма „Дибоис травел“ Бойка Неделчева, КЗП започна проверка и на този случай.Неделчева се е опитала да представи в туристическия комплекс Пролом баня подправен според сръбските власти банков документ за платен туристически пакет за 26-ма български туристи.

В Националния туристически регистър не фигурира фирма и човек с такива имена. Вероятно става дума за туроператорска дейност без регистрация по Закона за туризма, показа първоначалната проверка на МИЕТ.по казуса с туристите в Мароко експертите на ведомството не откриха и „Бетц Травел”  в регистъра. В него като туристически агент от 2005 г. е регистрирана ЕТ „Бетц -Елизабет Мишева“. Справка в Търговския регистър показва, че  „Бетц Травел”  ЕООД е регистрирана със седалище и адрес на управление София, ул. „Неофит Рилски“ 33. Фирмата е собственост е и се управлява от Елизабет Валентинова Никова.Доколкото е налице частично съвпадение на имената на собствениците на двете фирми, е възможно те да са свързани. Ето защо МИЕТ поиска от КЗП проверката да обхване и  ЕТ „Бетц -Елизабет Мишева“.Според информация в медиите фирмата  „Бетц Травел”  ЕООД не се е разплатила със свои контрагенти – марокански туроператори и хотелиери, в резултат на което са задържани паспортите на туристите. Това е причина те да не успеят да използват обратния си полет до България.

Първоначалната проверка на МИЕТ по случая показва, че очевидно става въпрос за организирано пътуване с обща цена, т.е. налице е извършване на туроператорска дейност, за което се изисква регистрация според Закона за туризма. И двете споменати фирми нямат такава регистрация.Контролният орган по спазването на разпоредбите на Закона за туризма е КЗП. При установяване на туроператорска дейност без регистрация, виновната фирма подлежи на имуществена санкция от 10 000 до 30 000 лева и принудителна административна мярка „временно затваряне на туристически обект“.Ако КЗП установи, че в конкретния случай туроператорската дейност е извършена от   ЕТ „Бетц -Елизабет Мишева“, без да има съответната регистрация за туроператор, министърът на икономиката, енергетиката и туризма има основание да заличи фирмата от НТР и като туристически агент.

dnes.bg