Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Технология от Star Trek навлиза в живота ни

Спомняте ли си сцените от сериала Star Trek, в които д-р МакКой просто прекарва скенера си, наречен „трикодер“, през ранен пациент и моментално диагностицира проблема?Подобна джаджда със сходни функции може съвсем скоро да „скочи“ от телевизионния екран направо в ръцете на потребителя, ако погледнем новата разработка на американската фармацевтична компанияScanadu.През май 2011 г. фондацията X-PRIZE обяви награда на стойност от 10 млн. долара, с която да окуражи медицинските компании да работят върху създаването на устройства, които да помогнат на потребителите сами да установят здравното си състояние. С разработения си Tricorder компаниятаScanadu е първият потенциален кандидат за наградата.

Когато устройството бъде завършено, то ще бъде изпробвано от екип от медици, които ще тестват неговите способности за диагностика върху множество различни болести.Ако съдим по рекламния клип на Scanadu, „магическата“ им джаджа ще може да засича и анализира основните здравни показатели на пациентите, като кръвно налягане, състоянието на белите дробове и телесната температура. Устройството включва малка камера, която ще анализира кожни обриви и инфекции с помощта на потребителски смартфон. Миниатюрен чип лаборатория пък ще може да анализира проби от кръв и други телесни течности.Въз основа на събраната информация трикодерът ще може да ви обяснява с голяма точност възможните варианти за действие в съответствие със състоянието ви. Ако се окаже, че се нуждаете от незабавна лекарска помощ, вашият лекар ще бъде уведомяван за проблема, като системата ще може директно да ви запише час при него.

Първият модел на медицинския апарат ще бъде насочен към родителите на малки деца. Освен останалите си функции трикодерът ще напомня за приближаващи периоди за имунизация на детето и ще предупреждава за върлуващи вирусни заболявания в региона.Изобретателите от Scanadu се надяват един ден техният инструмент за персонален медицински мониторинг да бъде толкова лесен и ефективен за използване, колкото е например проверката на електронната ви поща.

inews.bg