Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Велко Кънев получава „Икар“ посмъртно

Един от най-добрите български актьори, Велко Кънев, ще получи посмъртно специалната награда „Икар“ на Съюза на артистите в България за театрална чест и достойнство.Отличието се присъжда в изключителни случаи и носителят му се определя от председателя на съюза, подчерта пред журналисти председателят на САБ Христо Мутафчиев.Велко Кънев почина на 63-годишна възраст преди месец, на 11 декември, след като четири години се бори с рак на гласните струни.

Роденият в Елхово на 31 юли 1948 г. Велко Кънев направи незабравими роли във филмите „Оркестър без име“, „Матриархат“, „Мъжки времена“, „Бон шанс, инспекторе!“, „Да обичаш на инат“.През по-голямата част от кариерата си Велко Кънев е част от Народния театър, на чиято сцена изигра десетки запомнящи се роли. Срeд най-високо оценените му роли са превъплъщенията му във „Великденско вино“ на Константин Илиев и „Опит за летене“ на Радичков.

Относно годишните награди „Икар“ Христо Мутафчиев поясни още, че членовете на комисията по номинациите, сред които актьорът Иван Несторов, сценографката Ванина Гелева и театроведите Венета Дойчева и Ромео Попилиев, са гледали около 90 представления в цялата страна – на държавни и общински театри, на независими формации, както и свободни проекти.

Друга комисия ще определи лауреатите сутринта на 27 март – Международния ден на театъра, а вечерта е традиционната церемония по награждаването – в Народния театър „Иван Вазов“, допълва БТА.“Икар-2012″ – награди като за последно“ е темата на празничния спектакъл по сценарий и режисура на Стоян Радев с консултанти Христо Мутафчиев и неговия заместник Валентин Танев – председател на гилдията на актьорите към САБ.

inews.bg