Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Академията в Свищов защитава дипломите си

След серия от публикации от вчера, Стопанската академия в Свищов публикува на сайта си мнението на юриста си като защита от поредния скандал, който се завихря около ректора Величко Адамов.Проблемът засяга всички официални документи, на които ректорът на университета, доцент доктор Величко Адамов, фигурира с титлата „професор“. Така хиляди дипломи могат да се окажат невалидни, тъй като ректорът не защитил професорска титла според българските процедури, а и титлата му, дадена от университета в румънския град Търговище, е „почетен професор“.

Според тезата на Николай Бадев (правен консултант на Академията) дипломите не могат да са нелегитимни, тъй като съдържат всички задължителни законови реквизити, визирани в Наредба за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища.В становището му се цитират и реквизитите от самата наредба, съгласно чл. 4, ал 2, където действително няма посочено изискване за определяне на научната степен на подписващия, и чл. 32 от Закона за висшето образование.“Законът не предявява изисквания към подписващия ректор за легитимиране на своите образователни и научни степени, академични степени и др. при подписване на дипломата поради което формално тяхното отсъствие/наличие не е съставомерно за валидността на дипломата и не я опорочава“, се посочва в становището на юриста.

Въпросът обаче прелива отвъд конкретната буква на закона, тъй като името на ректора на едно от най-старите висши учебни заведения в България – Свищовската стопанска академия – става известно в последните години при скандали, а не с научни публикации, характерни за един професор.

iNews припомня, че Величко Адамов беше научен ръководител на сочения за „кадровик“ в магистратските среди Красимир Георгиев, т. нар. Красьо Черния. В интернет пространството може да се открие изобилие от документи за участието на Адамов в купони заедно със студентки и чалга певици.

През май миналата година доц. Величко Адамов бе изправен и пред комисията срещу дискриминация по обвинение на свои колеги и студенти за тормоз. Жалбата бе подадена от сдружение „За европейско качество във висшето образование и борба с неакадемичните практики и плагиатството”.Преди близо година същото сдружение доказа и че доцентът е преписал в дисертационния си труд разработката на Жорж Депаленс от 1974 г.

inews.bg