Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Mercedes представи футуристичен интерфейс на CES

Производителят на луксозни автомобили Mercedes-Benz представи демото на нова технология, която ще бъде използвана при бъдещите модели. Меко казано впечатляващият интерфейс беше представен на тазгодишното изложение за потребителска електроника в Лас Вегас (CES).Наречена Контрол на динамично и интуитивно ниво (DICE), системата е комбинация от множество различни технологии. Благодарение на нея арматурното табло и предното стъкло на бъдещите автомобили ще наподобяват тези на космическите кораби от последните серии на „Междузвездни войни“.В общи линии DICE системата се състои от три компонента – ляво и дясно арматурно табло и предното стъкло. Лявата част на таблото е най-традиционна. На нея се показват километража и другите стандартни датчици, които сме свикнали да виждаме там.

Новостите започват в дясната страна на таблото. То прилича на вграден таблет, който е чувствителен на движения, вместо на докосване. В предното стъкло пък е вграден екран, който може да показва най-различна мултимедийна информация на шофьора и пътниците.На главната „страница“ на дясното табло стоят три функции – „Социални мрежи“ (Social), „Медия“ и „Места“. Първият „бутон“ предоставя връзка към социалните мрежи на хората в купето. Функцията „Медия“ пък контролира различните видове мултимедийно съдържание, а „Места“ осигурява връзките между колата и различни места в купето.

Всички тези функции се управляват посредством интуитивни жестове, които потребителят бързо може да заучи.

Освен всякаква по вид информация, служещото като екран предно стъкло ще предоставя на шофьора информация тип „добавена реалност“ (augmented reality), която ще му помага да маркира пътя си и да се ориентира по-лесно в сложната градска среда.

Един от най-забележителните аспекти на новата система е пълната липса на физически бутони или копчета по таблото. Много от хората може да сметнат това за проблем, тъй като сме израснали усещането, че манипулацията на различните обекти изисква физическото им докосване.Може обаче да се окаже, че новата система от жестове е по-безопасна за използване при шофиране. Според инженерите от Mercedes шофьорите ще се разсейват по-малко, ако вместо да гледат към таблото, за да търсят копчето за смяна на радиостанцията, просто махнат ръка, без да изпускат трафика от очи.

inews.bg