Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Apple покорява нови върхове

Печалбите на Apple са скочили двойно за последното тримесечие, сочат публикуваните от компанията данни, цитирани от Bloomberg.Основната причина зa невероятния успех на компанията, който продължава да изумява наблюдателите, е повишеното търсене на новите модели iPhone 4S и на iPad 2. Двете джаджи за пореден път се доказаха като най-ценната технология, с която Apple разполага в момента.Нетната печалба, която за периода до 31 декември 2011 г. достигна 13,1 млрд. долара, е една от най-високите за тримесечието в световен мащаб. Тя постави Apple в групата на енергийни гиганти като Exxon и руската „Газпром“, показват данните на Bloomberg. За този период всяка акция на компанията е била с доходност от 13,87 долара, което е повече, отколкото е било спечелено за цяла една година в периода преди 2010 г.

За изминалото тримесечие Apple са продали общо 37 млн. iPhone-a. Основната част от тях са били от новия модел iPhone 4S, който се появи на пазара през октомври – седмица след смъртта на съоснователя на компанията Стив Джобс.Благодарение на новите си джаджи и на изключително успешната си маркетингова стратегия, Apple успя да задмине Hewlett-Packard (HP) и да се превърне в най-големия компютърен производител по нива на продажби. Данните потушиха притесненията, че компанията може да спре периода си на възход след промяната в ръководството и заставането на Тим Кук начело на Apple.

Ако тенденцията на възход продължи, пазарната цена на Apple може да достигне до 437,1 млрд. долара, смятат анализатори. Това е повече от пазарната капитализация на Exxon, която към момента е 417,9 млрд. долара.За изминалия период статистиката е отчела, че печалбите на Apple не са пострадали дори от появата на дългоочаквания таблет Kindle Fire на Amazon, проектиран да конкурира директно iPad с два пъти по-ниската си цена. За последното тримесечие са били продадени общо 15,4 милиона iPad-a, което отново надхвърли очакванията на наблюдателите. Те предвиждаха бройката да достигне максимум 13,5 милиона.

inews.bg