Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Продадоха къща в полите на Витоша за 1,3 млн. евро

Времената на кризата явно са свършили за пазара на луксозни имоти у нас, тъй като през миналата година в този сегмент са реализирани два пъти повече сделки с лукозни жилища, отколкото през 2010 година, пише econ.bg.По данни на Unique Estate през 2011 година налице е най-ниското ниво на цените на луксозни жилища у нас. Най-скъпи си остават жилищата в района на Докторската градинка в София – 2145 евро на кв./м. След тях се нареждат тези в „Иван Вазов“ – 1800 евро кв./м и в централния район на столицата – 1490 евро на кв./м.

Най-чувствително поевтиняване има при тристайните и четиристайните апартаменти – около 10%. Продавачите са склонни да правят отстъпки от първоначалната нереалистична цена, обяви изпълнителният директор на Unique Estate Весела Илиева. Средната отстъпка от цената при покупките е 21%, а при наемите – 14%.През миналата година най-скъпият имот е къща в полите на Витоша – първоначална цена от 2,1 млн. евро, но в крайна сметка продажбата е реализирана при цена от 1,3 млн. евро. Най-скъпият продаден апартамент е на стойност 800 хил. евро – в центъра на София.

Основното, от което се интересуват купувачите, е големината на двора (когато става дума за къща) и достъпността на имота.Наемите варират от 4 до 10 евро на кв./м като предпочитаните места при тях са същите, както и при покупката на жилища. Става все по-изгодно да се купи луксозно жилище, което да се отдава под наем. Най-търсени тук са едностайните апартаменти, обясни Илиева. Средната доходност от наем се е повишила от 5,7% през 2010 г. до 6,2% през 2011В луксозния сегмент през 2011 г. са започнали да се търсят все по-големи жилища – три- и четиристайни апартаменти и къщи. Почти няма сделки за едностайни апартаменти. Брокерът обясни тази тенденция с факта, че България е на предпоследно място в ЕС по жилищна площ на глава от населението. Хората са свикнали да живеят натясно и тези, които в даден момент разполагат с повече средства, искат да си купят просторен дом. Освен това цените на къщите са същите като на големите апартаменти – 400–500 хил. евро.През тази година прогнозата на Unique Estate е за растеж на търсенето на луксозни жилища. Предлагането обаче няма да е голямо, защото жилищният фонд в София не отговаря на изискванията на купувачите за големи луксозни жилища в престижни райони. Тази година цените ще останат стабилни, а от 2013 г. ще започнат плавно да се повишават, смята Весела Илиева.

inews.bg