Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Брюксел забранява овкусяването на цигарите

Европейската комисия до края на годината ще изготви промени, които да забранят овкусяването на цигарите. Това заяви еврокомисаря по здравеопазването и защита на потребителите – Джон Дали, на пресконференция в представителството на Европейската комисия в София.Целта е да няма вкусни цигари с различни аромати, а само такива с автентичен тютюнев вкус – така според еврокомисията цигарите ще станат по-малко атрактивни.Джон Дали посочи, че би искал да види и така наречените „грозни картинки“ на кутиите на цигарите.Комисарят е в България по случай кампанията на Европейската комисия за спиране на тютюнопушенето „Екс пушачите са неудържими“. Кампанията стартира през юни 2011.Джон Дали обясни, че 658 000 са случаите на преждевременна смърт в ЕС заради тютюнопушене.

29 % от гражданите в ЕС са пушачи.През последните 8 месеца над 160 000 европейци са се регистрирали за иновативния инструмент на кампанията за отказване от тютюнопушене „I-coach“. Повече от 9 000 са българските абонати на „I-coach“, която поставя България на 7 място сред държавите-членки по активността за отказвания от тютюнопушенето.„Целта на кампанията ни е да накараме хората да спрат да пушат“, обясни Джон Дали. Кампанията подпомага пушачите, които искат да откажат цигарите.

39 % от българите пушат, сочи проучване на Галъп. 10 % обаче искат да откажат цигарите.Еврокомисарят вече е разговарял с премиера Бойко Борисов за напредъка на страната ни по отношение на ограничаване на тютюнопушенето и са обсъдили законодателната рамка за забрана на пушенето на обществени места.Няма затворен бар или ресторант заради забрана на тютюнопушенето, категоричен е еврокомисарят по здравеопазването: „Напротив, голяма част от ресторантьорите отчитат ръст в работата и оборота си“, допълни Дали.Той каза още, че туристически държави като Ирландия, Италия и Испания не отчитат негативно влияние върху сектора „Туризъм“, след въвеждането на забраната за тютюнопушене на обществени места.Еврокомисарят сподели личния си опит в отказването на цигарите: „Започнах да пуша на 21 години“. Като причина за вредния си навик той посочи средата – колегите му пушили, както и шефовете му и неговите връстници. „Това беше правилното поведение“, коментира Джон Дали.Решил да откаже цигарите, когато един ден осъзнал, че в рамките само на един ден изпушил 60 цигари. Еврокомисарят дори помни и датата, на която е станал бивш пушач – 1 януари 1978.

„Веднага се почувствах по-добре“, заяви той. „В първите 2 седмици след като спрат да пушат, пушачите се чувстват много зле, но през целия си живот, откакто спрях пушенето, се чувствам много добре“, коментира още еврокомисарят.Той поясни още, че забраната за пушене на обществени места не е задължителна за страните-членки, но той лично не би бил доволен, ако България не я въведе.Стана ясно от думите му, че ако не забраним тютюнопушенето, страната ни няма да бъде санкционирана, но пък Еврокомисията ще си има едно наум за това, как България прилага европейското законодателство.

Европейската комисия до края на годината ще изготви промени, които да забранят овкусяването на цигарите. Това заяви еврокомисаря по здравеопазването и защита на потребителите – Джон Дали, на пресконференция в представителството на Европейската комисия в София.Целта е да няма вкусни цигари с различни аромати, а само такива с автентичен тютюнев вкус – така според еврокомисията цигарите ще станат по-малко атрактивни.Джон Дали посочи, че би искал да види и така наречените „грозни картинки“ на кутиите на цигарите.Комисарят е в България по случай кампанията на Европейската комисия за спиране на тютюнопушенето „Екс пушачите са неудържими“. Кампанията стартира през юни 2011.

Джон Дали обясни, че 658 000 са случаите на преждевременна смърт в ЕС заради тютюнопушене. 29 % от гражданите в ЕС са пушачи.През последните 8 месеца над 160 000 европейци са се регистрирали за иновативния инструмент на кампанията за отказване от тютюнопушене „I-coach“. Повече от 9 000 са българските абонати на „I-coach“, която поставя България на 7 място сред държавите-членки по активността за отказвания от тютюнопушенето.„Целта на кампанията ни е да накараме хората да спрат да пушат“, обясни Джон Дали. Кампанията подпомага пушачите, които искат да откажат цигарите.39 % от българите пушат, сочи проучване на Галъп. 10 % обаче искат да откажат цигарите.

Еврокомисарят вече е разговарял с премиера Бойко Борисов за напредъка на страната ни по отношение на ограничаване на тютюнопушенето и са обсъдили законодателната рамка за забрана на пушенето на обществени места.Няма затворен бар или ресторант заради забрана на тютюнопушенето, категоричен е еврокомисарят по здравеопазването: „Напротив, голяма част от ресторантьорите отчитат ръст в работата и оборота си“, допълни Дали.Той каза още, че туристически държави като Ирландия, Италия и Испания не отчитат негативно влияние върху сектора „Туризъм“, след въвеждането на забраната за тютюнопушене на обществени места.Еврокомисарят сподели личния си опит в отказването на цигарите: „Започнах да пуша на 21 години“. Като причина за вредния си навик той посочи средата – колегите му пушили, както и шефовете му и неговите връстници.

„Това беше правилното поведение“, коментира Джон Дали.Решил да откаже цигарите, когато един ден осъзнал, че в рамките само на един ден изпушил 60 цигари. Еврокомисарят дори помни и датата, на която е станал бивш пушач – 1 януари 1978.„Веднага се почувствах по-добре“, заяви той. „В първите 2 седмици след като спрат да пушат, пушачите се чувстват много зле, но през целия си живот, откакто спрях пушенето, се чувствам много добре“, коментира още еврокомисарят.Той поясни още, че забраната за пушене на обществени места не е задължителна за страните-членки, но той лично не би бил доволен, ако България не я въведе.Стана ясно от думите му, че ако не забраним тютюнопушенето, страната ни няма да бъде санкционирана, но пък Еврокомисията ще си има едно наум за това, как България прилага европейското законодателство.

news.bg