Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Украйна: Без достъп до ЕС и замразяване на активите в ЕС на отговорните за убийствата

Европейският съюз и държавите членки следва да подготвят санкции, като забрана за пътуване в ЕС и замразяване на активите в ЕС на тези, които са лично отговорни за убийствата на украински демонстранти, заявиха депутатите в резолюция, приета днес. Те призоваха и за финансова подкрепа за Украйна от ЕС. В отделна резолюция, те настояха Русия да зачита правото на украинските граждани да решават бъдещето на страната си. Резолюцията осъжда насилието срещу мирни демонстранти в Украйна и настоятелно призовава ЕС и държавите членки да наложат санкции, като например забрана за пътуване и замразяване на активи и имущество в ЕС на украински длъжностни лица, законодатели и олигарси, които са лично отговорни за атаките и смъртните случаи на протестиращи.

Депутатите призовават за „дългосрочен пакет конкретна финансова помощ за Украйна“, който да бъде предоставен на заслужаващо доверие ново, временно правителство, което да облекчи тежката ситуация с плащанията.

Спрете насилието и освободете протестиращите

Депутатите осъждат прекомерното насилие, упражнено срещу протестиращите на площад Евромайдан от украинските сили за сигурност, полицията за борба с масовите безредици „Беркут” и спонсорираните от правителството хулигански групи „Титушки“ и призоваха украинските власти да разследват и накажат извършителите на насилие, споменавайки случая с лидера на протестиращите Дмитро Булатов. Депутатите призоваха протестиращите да се въздържат от използването на сила, за да могат да „поддържат легитимност на каузата си”.

Те изразиха съжаление за наскоро приетата амнистия, която превърна „жертвите в заложници“ и поискаха безусловно освобождаване на всички протестиращи.

Постоянна мисия на Европейския парламент в Украйна

Позовавайки се на искания от украински граждани, активисти и политици, депутатите се обърнаха към Председателския съвет на Парламента (съставен от председателя на ЕП и лидерите на политическите групи) с призив за възможно най-скоро създаване на постоянна мисия на евродепутатите в Украйна, която да улесни диалога между страните.

Русия трябва да зачита правото на избор на съседите си

В отделна резолюция, депутатите критикуваха Русия за оказания  икономически и политически натиск върху източните съседи на ЕС. Те заявиха, че Русия трябва да спазва правото на съседите си на избор за техните отношения с ЕС и се противопоставиха на „намерението” на Русия да се отнася с източните партньори на ЕС като със собствена сфера на влияние. „Единствено украинските граждани имат правото да решават бъдещето на страната си“, заключиха те.

barometar.net