Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Само Бербатов проби блокадата на границата, докато гърците си правят барбекю

berbatov0kolaЕдна от малкото коли, които успяха да пробият блоката на българо-гръцката граница, е луксозната лимузина на футболиста Димитър Бербатов. Около 9 часа сутринта бентлито на топ играча успя да се промуши между все още 3-километровата колона на път за Солун, информира „Монитор“. Той махнал за поздрав на българските митничари, като им казал, че бърза за тренировка. После поздравил и гръцките им колеги, а стачкуващите фермери, които веднага го познали бързо отместили един трактор, за да премине звездата на ПАОК.

Колоната от блокирани ТИР-ове на Кулата вече наближава Сандански, съобщи шофьор на камион в колоната. Никой не дава информация докога ще продължи безсрочната блокада за тежкотоварните коли: “На ГКПП “Илинден – Ексохи” леки коли няма да будат пропускани от 10 до 15 часа и от 17 до 22:30 часа, информира говорителят на Гранична полиция Лора Любенова. На по-критичната граница “Кулата – Промахон” леки автомобили ще бъдат спирани от 12 до 18 часа. За тежкотоварните камиони забраната е от 13 часа вчера и е безсрочна засега”, допълни гласът на Гранична полиция.

Бившият кмет на петричкото село Симеон Караколев, който сега е шофьор на ТИР се обади тревожно късно снощи по телефона: “Заклещени сме в Гърция на 10 километра преди Кулата. Возя договорен товар и от фирмата ми казаха, че каквото и да става до утре (б.а. – днес) вечерта трябва да се прибера. В хуманитарна безизходица сме, нямаме вода, нямаме храна, изнемогваме. Десетки българи сме в колоната, гръцките полицаи се правят на “дръж ми шапката” и явно толерират стачкуващите фермери, а потърпевшите сме ние. Къде са българските власти, за да ни помогнат? От 4 февруари започва национална стачка в цяла Гърция, ако стоим тук още няколко дни ще изпаднем в бедствено положение”, каза българският шофьор.

Докато нервите не само на българските шофьори на камиони от двете страни на границата са опънати до крайност, то барбекютата на гръцките фермери пушат непрекъснато, цвърчат шишчета и пържоли. На метри от ГКПП –Промахон те невъзмутимо се подкрепят с узо, червено вино и топли мезета, като чакат постоянно инструкции от Солун. Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов се разпореди тази сутрин към колоната от камиони спешно да се закарат вода и храна. Спешен екип медици също бързо ще потегли за Кулата.