Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Записите между Ченалова и Янева не са манипулирани

vadimira_ianevaЗаписите между бившите съдийки Румяна Ченалова и Владимира Янева не са манипулирани като съдържание. Това показва експертиза на международната лаборатория Акустек Лимитед, която журналистът и собственик на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов предаде на прокуратурата, съобщи БТА. Той престоя около два часа в сградата на столичното следствие и без разпитан от прокурор. Журналистът е бил призован в средата на декември, но тъй като живее в Париж, е било уговорено да пристигне в София в удобен момент.

Атанас Чобанов обясни, че е избрана лабораторията Акустек, защото е работила с редица служби по света. След като излезе от сградата на столичното следствие журналистът каза още, че според експертизата, записите са презапис на оригинала. А доколкото се установява, че има маркери на всеки пет секунди – най-вероятно става дума за специално разузнавателно средство. Такива маркери имало по случая с бизнесмена Михаил Михов.

На Акустек Лимитед бил предоставен запис с дължина от около 11 минути, в който се говори за „опраскването“, че има СРС-та срещу посолства, споменава се името на главния прокурор. Прокуратурата е приложила експертизата по досъдебното производство, каза Чобанов и допълни, че има още записи за публикуване, но че съществената част е публикувана.

Собственикът на „Биволъ“ заяви, че е получил отговор от Viber, за това, че данните от изпращаните съобщения се пазят 30 месеца. И допълни, че е поискал разпечатки от вътрешните телефони на председателя на СГС или главния прокурор, за да се удостовери дали те са разговаряли. В записите Владимира Янева твърди, че е получавала обаждания и е звъняла на вътрешния телефон на главния прокурор.