Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Над 26 млн. лв. е спестила община Варна от одобрени, но неизтеглени кредити

budjet-obshtinaБлагодарение на гъвкава финансова политика община Варна е спестила над 26 млн. лв. одобрени от общинския съвет, но неизтеглени кредити. Това заяви по време на днешното заседание на общинския съвет директорът на дирекция „Финанси и бюджет” Стефка Господинова. По думите й практиката досега показва, че не се достига максималния размер, допустим с решение на местния парламент, тъй като постоянно се намират инструменти за подобряване на параметрите при финансиране проектите, информира dnesplus.bg

Главният финансист на общината съобщи, че в момента финансовата задлъжнялост на общината е 53 млн. лв., в началото програмния период през 2013 г. е била 61 млн. лв. И уточни, че кредитите са предимно за съфинансиране на различни европроекти, чиято обща стойност възлиза на около 380 млн. лв.

Дебатът се състоя по повод решението за поемане на общински дълг, с които ще се съфинансират няколко европейски проекта и ще се реализират мащабни инвестиционни обекти от капиталовата програма на община Варна. Средствата ще бъдат вложени в подобряване на градската среда и междублоковите пространства – 10,160 млн. евро, за проекта за интегриран градски транспорт – 8 млн. лв. за въвеждане на Синя зона – 2 млн. лв, пречиствателната станция в к.к. „Златни пясъци“ – 6,320 млн лв.

За изпълнение на най-мащабния за последните десетилетия проект във Варна – новия бул. „Васил Левски“, както и за пробива на бул. „Сливница” от музея на Вл. Варненчик до Метро общината също ще ползва паричен ресурс в размер на 36 млн. лв. от кредитна институция.

Заемите за мостово финансиране, които се планират от „Фонд за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ“ на обща стойност 16,8 млн. лв. всъщност не са кредит в класическия смисъл, тъй като средствата ще бъдат възстановени на общината след приключване на проектите, разясни още главният финансист на общината.

Д-р Янко Станев, зам.-председател на общинскиясъвет:
Има поне 5 причини да бъдат подкрепени дълговите инструменти за финансиране на такива мащабни проекти. Интересите на града налагат да повишаваме и разширваме финансовия инструментариум за завършване на започнатото през този програмен период. Задължени сме към местни, национални и европейски проекти. Условията за кредитиране, параметрите са изгодни и те са гарантирани с устойчивостта на общинските финанси от години насам. Спори се за остонйностяването на дейностите, за разминаване между планираните и реализирани средства. Но нека не си въобразяваме – ревизорите и одиторите не спят. И не на последво място – чрез гъвкавите финансови инструменти осъществяваме изпреварващи стратегии и всяка инвестиция от подобен мащаб има мултиефект в бизнесплана на Варна.