Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Варненски абсурд: Учителка по музика получи награда „Варна” за журналистика

tatiana-kaprichevaПрез 2017 г. награда „Варна“ за журналистика бе присъдена на Татяна Илийчева Капричева – „за високия и професионализъм, за популяризиране и отразяване на музикалния и културния живот на Варна.“ Журналистите във Варна бяха шокирани от този факт, никой от колегите не знаеше коя е г-жа Капричева, в кои медии е работила и въобще журналист ли е?  През 2018 г. госпожата беше включена и в журито, което определи номинациите за награда Варна. Според Комисията по култура, госпожата, която не е журналист, а учител по музика ще решава, кой колега да бъде номиниран за награда „Варна“.

Коя е Татяна Капричева?

Тя е родена във Варна, Завършва СМУ„Д.Христов” и НМА”П.Владигеров” със специалности „Хорово дирижиране” и „Музикална педагогика“. Преподава солфеж, музикална литература и история на музиката в НУИ”Д.Христов” Варна.

„Музикално критическата й дейност” започва през 2010 г. със статията „Херувимска песен за Добри Христов”/?!/, пише за изключително популярните: списание „Музикални хоризонти” и вестник „Фолклорен хоризонт”, които нямат нищо общо с Варна.  Венецът на нейната „богата журналистическа кариера” е награда „Варна“ през 2017 г. В тази връзка имам въпрос към г-жа Даниела Димова, председател на Комисията по култура към Общинския съвет: КОЙ номинира г-жа Капричева за награда „Варна” за журналистика и ЗАЩО?

В морската столица отдавна е известно, че наградите „Варна“ невинаги са мерило за творчески успехи, част от тях се присъждат на приятелска основа и случаят с Татяна Капричева е такъв. Не може да даваш награда „Варна“ за журналистика на човек, който не е журналист, а учител по музика и списва личен блог. В този блог на г-жа Капричева, можем да прочетем „бисери на словото“ и тотални клишета от рода:  „По глътка всеки ден ще разширяваме своите художествени хоризонти. ..…. да се  докоснем заедно до плодовете на творческия труд на повече или по-малко известни личности от град Варна. Да надникнем в душевността на различни културни дейци, чрез статии и интервюта.“

Мъка, голяма мъка е да се коментира присъждането на награда „Варна“ на г-жа Капричева през 2017 г. и включването й в журито през 2018 г.?! Дори не искам да изреждам имена на колеги, които я заслужават! За жалост, или по-точно за радост много мои колеги, след като разбраха, че госпожата е получила награда „Варна“ не искат повече да чуят за тази награда. След номинирането и връчването на тази награда на г-жа Капричева, за тях тази награда е компрометирана. Тотално!

Иво Югов

barometar.net

Снимка – фейсбук