Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

За рeмонта на стадион „Спартак” ще се търсят средства от държавата

stanev324534На извънредна сесия днес варненският общински съвет одобри промяна в наименованието на дружеството „Стадион Спартак” ЕАД, с което то става еднолична собственост на общината. Бяха направени промени в устава, най-съществената от които е ограничението до 5 хил. лв. на рамките, в които може да се разпорежда новият съвет на директорите.

Утвърден беше и съставът на борда – Венцислав Младенов, управител на ОП „Спорт-Варна“, председателят на „ЖСК – Спартак“ Иван Иванов и Иван Буроджиев, който е предложение на ФК „Спартак 1918“. Тримата няма да получават възнаграждения.

Съветниците предоставиха безвъзмездно право на ползване за 10 г. на ФК „Спартак 1918“ върху част от спортната база на „Стадион Спартак“ ЕАД. Става въпрос за спортните площадки, игрищата за минифутбол, 6-те тенискорта, спортната зала и др. Напрактика футболният клуб ще получи всички имоти на дружеството с изключение на стадиона, тъй като предстои ремонт. Предложението за него, внесено от зам.-председателя на общинския съвет д-р Янко Станев, получи подкрепата на пленарната зала. Решението беше посрещнато с аплодисменти от страна на феновете. В зала „Пленарна“ те бяха опънали транспарант с надпис „Стадион Спартак – наш дом“.

Необходимите средства засега възлизат на 1,45 млн. лева с ДДС. Малко над 50 хил. лева от тях ще бъдат осигурени от общината, а за останалите близо 1,4 млн. лева общината ще разчита на подкрепа на държавата.

Съветниците днес възложиха на кмета да търси финансиране от републиканския бюджет. Преди да започнат същинските строително-монтажни работи обаче, ще бъде направено обследване и изготвяне на техническия паспорт на съоръжението на стойност 15 хил. лв., както и технически проект за 35 хил. лв. и комплексен доклад за оценка за съответствие с проекта за 3 хил. лв.

Хроника на успеха
Всичко това става възможно благодарение на главния акционер в „Спартак” АД Пламен Стилянов. Без неговото съгласие никога по никакъв начин не можеше да има сделка.

Г-н Стилянов превърна стадион „Локомотив” от хавра и сгурия в стадион, в който и досега футболният клуб играе своите мачове. Г-н Стилянов превърна и сгурията в модерни спортни игрища със съвременни съблекални и съпътстваща спортна база, направи тенискортове с покритие и всички необходими съоръжения за този спорт, плюс паркоместа в района.

В продължение на 4 години поддържаше и стадион „Спартак”, на който бяха извършени неколкократни ремонти и частична подмяна на седалки. ФК”Спартак 1918” беше спонсориран и за един сезон премина от „В” група в „Б” група.

С противоречия в спартаклийската общност и протести г-н Стилянов се оттегли и единственото ненаправено съоръжение остана стадион „Спартак”. Сега, след тази сделка, стадион „Спартак” ще бъде обновен с държавни средства и средства на общината. А ФК”Спартак 1918” да намери най-сетне спокойствие сред деятели и фенове. Известно е, че няколко пъти няколко спартака фалираха. Единствено възможният път е пътят на единството на спартаклийската общност, информира  dnesplus.bg