Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Петър Чолаков: Заради Марешки, ГЕРБ става още по-зависима от ДПС

mareshki-borisovС парламентарното напускане на ВОЛЯ партия ГЕРБ става още по-зависима от ДПС. Ножът е опрял до кокала. ГЕРБ ще бъде принудена да се съобразява с най-малкия каприз на Движението. Това заяви пред Фрогнюз Петър Чолаков, доцент по политически конфликти в Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Ходът на ВОЛЯ е с цел Марешки да си вдигне цената. До момента обаче той показа, че е вярна патерица на ГЕРБ. Предполагам, че съвсем скоро ще се намери начин отново да бъде върнат в парламента. Механизмите за това могат да бъдат два. Единият чрез съдебната система, тъй като Марешки има проблеми със закона. Другият е – чрез финансови механизми, чрез които той да бъде стимулиран. На него ще му се даде по-голямо участие в разпределянето на порциите. Разбира се, двата начина могат да бъдат и комбинирани.

Истинските причини, поради които Марешки напуска Народното събрание няма да разберем. Знаем, че пред медиите и обществото не се разкрива цялата истина.

По отношение на разсроченото изплащане на дълговете на Мюфтийството Чолаков коментира: „Борисов се вслуша в общественото мнение, тъй като има сериозни настроения срещу ДПС. Не е тайна, че Движението има силно влияние върху Мюфтийството. Спекулациите, че с опрощаването на дълговете ГЕРБ иска да си купи политически комфорт, имат своето основание. С напускането на парламента от страна на Марешки политическият комфорт за ГЕРБ става все по-ценен. От партията на Борисов се извъртяха и заявиха, че милионите на Мюфтийството ще се издължават разсрочено. Това не изчиства проблема и съмненията. За пореден път проблемът и причините се смесват. Проблемът е опитът да се пресече чуждото финансиране на исляма в България. Опрощаването на дълга обаче няма да реши този проблем.