Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.06.2019
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7451
GBPGBP12.1970
CHFCHF11.7500

Анкета

Ще санкционира ли варненската полиция мотористите, които са заплаха на пътя през летния сезон?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Петър Чолаков: Заради Марешки, ГЕРБ става още по-зависима от ДПС

mareshki-borisovС парламентарното напускане на ВОЛЯ партия ГЕРБ става още по-зависима от ДПС. Ножът е опрял до кокала. ГЕРБ ще бъде принудена да се съобразява с най-малкия каприз на Движението. Това заяви пред Фрогнюз Петър Чолаков, доцент по политически конфликти в Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Ходът на ВОЛЯ е с цел Марешки да си вдигне цената. До момента обаче той показа, че е вярна патерица на ГЕРБ. Предполагам, че съвсем скоро ще се намери начин отново да бъде върнат в парламента. Механизмите за това могат да бъдат два. Единият чрез съдебната система, тъй като Марешки има проблеми със закона. Другият е – чрез финансови механизми, чрез които той да бъде стимулиран. На него ще му се даде по-голямо участие в разпределянето на порциите. Разбира се, двата начина могат да бъдат и комбинирани.

Истинските причини, поради които Марешки напуска Народното събрание няма да разберем. Знаем, че пред медиите и обществото не се разкрива цялата истина.

По отношение на разсроченото изплащане на дълговете на Мюфтийството Чолаков коментира: „Борисов се вслуша в общественото мнение, тъй като има сериозни настроения срещу ДПС. Не е тайна, че Движението има силно влияние върху Мюфтийството. Спекулациите, че с опрощаването на дълговете ГЕРБ иска да си купи политически комфорт, имат своето основание. С напускането на парламента от страна на Марешки политическият комфорт за ГЕРБ става все по-ценен. От партията на Борисов се извъртяха и заявиха, че милионите на Мюфтийството ще се издължават разсрочено. Това не изчиства проблема и съмненията. За пореден път проблемът и причините се смесват. Проблемът е опитът да се пресече чуждото финансиране на исляма в България. Опрощаването на дълга обаче няма да реши този проблем.