Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Варненски евродепутат се бори срещу насилствените осиновявания на българчета в чужбина

Emil_Radev333.jpgРедица сигнали със зов за помощ е получавал варненският евродепутат Емил Радев, сподели той за Varna24.bg. Кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС Емил Радев сподели, че някои от получаваните от него до момента сигнали засягат насилственото отнемане на български деца от техните семейства зад граница. Ето с какви проблеми най-често са се обръщали сънародниците ни към Радев в качеството му на представител на страната ни в Европейския парламент през изминалия мандат:

„Различни са темите, по които граждани на Варна и областта са се обръщали към мен като евродепутат. Натъквал съм се на много човешки трагедии. Такъв е случаят с бебето Меган, което беше отнето от родителите си във Великобритания. Детето е от смесена двойка – гражданин на Великобритания и българка. Първо бяха отнети правата на бащата, а след това и на майката, защото се срещала с бащата. Бабата, която е адвокат от Добрич, направи всичко възможно да вземе за отглеждане детето, но английският съд първоначално не я допускаше въобще до делата. След това под натиск от наша страна и от дипломатическите служби в България я допуснаха, но не й беше осигурен превод. Тайно дойде служител на английските социални служби в България – не бяха уведомили никой, включително и Министерството на правосъдието. Този служител написа доклад от над 200 страници, който беше в ущърб на роднините на детето. Накрая бебето бе насилствено дадено за осиновяване в английско семейство. Тази порочна практика е политика във Великобритания и годишно над 5500 деца са отнемани от родителите им – главно граждани на Източна Европа, и давани за осиновяване на британски двойки, някои от които бездетни, а други – еднополови.

Работих активно за промяна на регламента Брюксел 2А, като внесох изменения, според които, когато детето бива отнемано, то трябва да се дава на неговите роднини, така че да остане в своята културна, езикова и социална среда. Гарантирахме, че процедурите ще са ясни, прозрачни и ще бъдат в правна защита на роднините на детето. С този проблем със сигурност ще продължим да се занимаваме и занапред, защото в една друга страна – Норвегия, също се отнемат по този недопустим начин деца, главно на граждани на Източна Европа. Тъй като Норвегия не е в ЕС, за да се спре порочната практика, трябва да се търси силен дипломатически и обществен отзвук.

Няма нищо по-важно от защитата на интересите на детето, а попаднало в подобна сложна ситуация, за него е най-добре да може да остане при близки хора, вместо да попада в чуждо семейство. Имахме и варненка с подобен проблем в Испания. Тя беше женена за испанец и след развода той задържа детето, не даваше достъп. Обърнахме се за помощ към български адвокат, който практикува там, за да може майката да вижда детето си, а и да има право да го вземе в родината си. Съдействахме да се защитят правата на нашата съгражданка. Отнемането на дете е твърде крайна мярка и аз се радвам, че българското законодателство е изключително умерено в това отношение. Няма такива тенденции, каквито съществуват в скандинавските държави или във Великобритания“, каза Емил Радев.