Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2020
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7817
GBPGBP12.1793
CHFCHF11.8484

Анкета

Приемате ли строгите мерки, които прилага държавата в борбата с коронавируса?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Иван Портних: Новата икономическа зона на Варна е на стратегическо място, ще привлече инвеститори

Новата икономическа зона, която се изгражда край Варна, е атрактивна не само в регионален, но и в национален мащаб и ще привлече инвеститори, коментира кметът на Варна Иван Портних, предаде репортер на Varna24.bg. „Зоната е с прекрасна локация, защото от гледна точка на необходимите комуникации е изключително атрактивна в национален и регионален мащаб. С изграждането на магистрала „Хемус“, която е приоритет на правителството, интересът към индустриално-промишлени инвестиции във Варна ще нараства.

За „Хемус“ както е известно, на практика е осигурено финансирането на сто процента на всички лотове от магистралата, до завършването й. През зоната минава магистралата, крайезерния път, стария път за София, жп линиите. Зоната има досег до варненското езеро, в близост е до пристанище Варна-Запад, има идеални условия за индустриално-технологични проекти и инвестиции.

Във връзка с одобряването на Общият устройствен план на Аксаково, извървяхме голям път, де фекто вече проектът е одобрен от Общинския съвет на Аксаково, съгласуван е в МОСВ, внесен е официално за финална фаза за одобрение. Разчитаме, че това ще се случи в рамките на януари в МОСВ, предстоят съгласувания в „Паметници на културата“ и внасяне в МРРБ за одобрение на Национален експертен съвет.

На терена има обекти, които влизат към природните ни забележителности. При добра координация със съответните институции и работа в добър синхрон, можем да разчитаме, че до няколко месеца ОУП ще бъде приет и на практика ще започнем реално развитието на тази зона.

Друг проект, който е свързан със зоната, е проектът, който се реализира съвместно с АПИ, за детелината на Игнатиево. Това ще отклони трафика, който навлиза към северните курорти, за да не минава в града – от друга страна от там ще бъде отклонявам тежкотоварния трафик, който отива към Варна-Запад, частните пристанищни терминали във варненското езеро, включително Варна-Изток и Южна и Западна промишлена зона. В Западна промишлена зона теренът вече е с уреден статут, парцелите са частни и могат да започнат инвестиционни проекти“, коментира Иван Портних.