Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Как да разпознаем и да се противопоставим на манипулаторите

Започвам следващите редове със смесени чувства. Израснала съм в семейство, където лъжата, измамата и интригата не само, че не се толерират, но и се отхвърлят безпардонно. Като се замислим, това са част от основните елементи, с които си служат манипулаторите. Тази тема е „хлъзгав терен”. Някак дълбоко и обширно е полето, на което се разгръща.

Ражда ли се човек манипулатор или после става такъв

Всички знаем, че още от бебе, човек използва някои манипулативни похвати – разбира се, тогава просто няма друг избор. И това сякаш оправдава ситуацията – борбата за родителското внимание е основната движеща сила на децата. Единствената възможност малкото бебе да привлече внимание и да получи каквото иска, е като плаче – така то на практика манипулира своите родители и обкръжението си. На него, обаче му е простено – това е единственото му оръжие и начин на комуникиране. Но колкото повече пораства, толкова повече обогатява своя арсенал от манипулативни похвати и със сигурност – благодарение на уменията си да попива и копира възрастните. Защото вижда, че така постига целите си и склонява другите да правят нещо против желанията си. Манипулацията обаче няма възраст и пол. Плашещо, нали? Но факт.

Как да познаем манипулатора?

Той е привидно мил човек, който все ласкае и прави комплименти, знае как да предразположи и да получи своето, затова някак си ви оставя със смесени чувства след контакт с него. Струва ви се, че е твърде позитивен и настойчив в доброто си отношение към вас. Оставя един нереален привкус на престореност и фалш. Превъзнася ви и със сигурност има причина за това. Вие може и да не я усещате, но скоро ще ви стане ясно, че сте само марионетка в неговите ръце и целта на този мил човек е изпълнена и често в наш ущърб.

Той е силен и властен човек, с позиции в обществото или пък просто поредният деспот. Вътрешно, обаче е слаб, затова се нуждае от вас и от външна опорна точка. Може да използва агресивни подходи – заплахи, закани, грубост, да се възползва от дадена информация за вас или от делегирани му права. Той е без скрупули и за него целта винаги оправдава средствата, а арсеналът му е много богат.

Той е добър психолог. Така умело познава струните на човешката душа, слабостите и комплексите и със сигурност умее да се възползва от всички тях. Знае точно къде да ви натисне, точно коя струна да дръпне, за да получи своето. Било то, да ви предизвика да кажете или направите нещо, било то да ви провокира да се чувствате по даден начин.

Той може и да е абсолютно пасивен, но с това и агресивен. Все той е жертвата, все другите са му виновни, все той е недоразбрал. Той е толкова слаб и безпомощен, и вие със сигурност бихте свършили неговите дела и задължения много по-добре. Да, в това се опитва да ви убеди, със своята пасивна позиция, все молещ за помощ, „милият наивник”. Самосъжалението обаче е поза и в крайна сметка изиграните сме ние.

Той може и да е привидно безразличен и хладен. Държи се студено и уж неутрално. Но той умело подбира с кого и как да контактува и каква манипулация да използва. Неговото равнодушие ни оставя объркани и незнаещи как да реагираме. Той, обаче, има своя план и със сигурност си търси марионетка, на която да даде роля в своята игра. Привидно не ни обръща внимание, но това

дразни егото ни и всъщност привлича нашето любопитство, а когато все пак ни окаже рядката чест да поиска услуга или друго, ние с готовност скачаме да се отзовем.

Да се противопоставим на манипулатора, но как?

За да не станем жертва на манипулации, макар че едва ли има някой, който да не е бил и в двете роли (манипулатор – марионетка), е добре да познаваме себе си и да сме наблюдателни към заобикалящия ни свят и най-вече хората в него. Трябва да знаем кои са слабите ни страни, какви комплекси имаме, къде сме уязвими, какви са зависимостите ни и изпадаме ли в някакви крайности. Защото точно там се целят манипулаторите, да не подценяваме психологическия им талант.

Да наблюдаваме и анализираме обкръжението ни, също е от изключителна важност, защото, когато някой манипулира, той го прави с цел. Може да е финансова облага, по-добри позиции в работата, в обществото, власт, лични интереси, прекрачване на интимни граници, отмъкване на партньор, разваляне на отношения – приятелски, интимни, брачни, работни и т.н.

Следва да запазим самообладание, да не реагираме емоционално и да не показваме раздразнение. Липсата на емоции и крайни реакции, обезоръжават и най-големия ни враг. Но да не преставаме да сме нащрек за всяко подозрително влияние.

На манипулациите можем да отговорим с контраманипулации, с конфронтация или просто с гордо вдигната глава да се изправим и да заявим, че отказваме да бъдем въвлечени в това – каквото и да е то. Не се страхувайте да сте смели и да защитите себе си и позициите си, щом знаете, че истината и правото са на ваша страна, но не започвайте битка, която ще се окаже гореща емоционална буря, вместо аргументиран хладен спор.

И да не забравяме, че манипулаторите се възползват от нашите страхове и слабости, от чувството ни за непълноценност/малоценност, гордост/горделивост, желанието за собствена значимост, вина, справедливост, порядъчност, женственост/мъжественост, завист, честност, честолюбие, ревност, доверие и какво ли още не. А, ние сме тези, които с думи и жестове даваме козове в ръцете на околните.

В крайна сметка много грандиозни сделки в бизнес света са плод на умели манипулации, всекидневно някой манипулира някого – от това да получи нужното внимание, до това да получи желаното повишение в работата. Не винаги, обаче целта оправдава средствата. Защото съгласете се, че има разлика от плачещо дете, което иска нова играчка и манипулативен и безскрупулен човек в зряла възраст, който дели хората на „”нужни и ненужни”, за да осъществи пъклените си планове, с цената на нещастни човешки съдби.

Мишел Георгиева
hera.bg